Bećirović: Podrška UK je od strateškog značaja za sigurnost BiH

Bećirović: Podrška UK je od strateškog značaja za sigurnost BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u okviru Minhenske sigurnosne konferencije razgovarao sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) za zapadni Balkan lordom Stuartom Peachom.

Konstatirano je da je interes i Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bećirović je rekao da je u vrijeme antidejtonskog djelovanja organa bh. entiteta RS od izuzetne važnosti da UK čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane. UK ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je riječ o državi koja je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom prijateljskog razgovora lord Stuart Peach je istakao da UK snažno podržava evroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je rekao da UK ostaje saveznik Bosne i Hercegovine i iskreno posvećen demokratskoj i multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Bećirović je naglasio da je od ogromnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora na predstojećem sastanku Evropskog vijeća.

Podsjetio je i na razgovor s premijerom UK Rishijem Sunakom prošle godine u Londonu i ukazao na važnost njegove jasne poruke da UK snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Ujedinjeno Kraljevstvo
UN Denis Bećirović Željko Komšić Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 09:22
genocid u Srebrenici Željko Komšić Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija UN Azir Osmanović
0 19.04.2024 19:10
Denis Bećirović genocid u Srebrenici UN rezolucija o Srebrenici
0 19.04.2024 17:53
Denis Bećirović Željko Komšić Antonio Gutteres
0 19.04.2024 08:55
Denis Bećirović Željko Komšić Alice Wairimu Nderitu UN genocid genocid u Srebrenici
0 18.04.2024 21:38