Bečarević: BH Gas je snabdjevač isto kao Energoinvest

Gost Federacije danas bio je Almir Bečarević, savjetnik direktora BH Gasa.

O avansnoj uplati Mađarima i Srbijancima kaže: "Platili smo avans u vrijednosti od 700.000 dolara prema mađarskom transporteru i transporteru u Srbiji. To je uplaćeno po ugovoru koji je i dan danas važeći i moram reći da sve što je Bisera Hadžialjević rekla, od prve do zadnje rečenice, nije ništa tačno. Ona Uredbu tumači kako njoj odgovara, a tu Uredbu sam pisao ja. Vlada FBiH traži od BH Gasa da vrati milion i 600.000 dolara uplaćenog avansa."

Hadžialjević: Snabdjevač gasom u FBiH je isključivo Energoinvest

Saga o Turskom toku se nastavlja. Pisma, saopćenja sa svih strana. Uključila se i Federalna vlada, zadužuje obje strane, Energoinvest i BH Gas da u naredna tri dana naprave dogovor o načinu rada u narednom periodu. Hoće li se dogovoriti u Federaciji danas smo pitali direktoricu Energoinvesta, Biseru...

Tvrdi da nije tačna informacija da Gasprom insistira da se pređe na Turski tok.

"Gaspromu je rečeno nemojte nas usmjeravati na Turski tok jer imamo obaveze po postojećem pravcu. Taj postojeći pravac košta, u slučaju raskida ugovora, i zato je gospođa Hadialjević potpisala, jer ide faktura od 23 miliona dolara prema mađarskom transporteru. Kada je zaključivan aneks 24 mađarski transporter se odrekao, i za to imamo dokaz, 40 miliona KM davajući ljetni popust Energoinvestu i BH Gasu za transport gasa za period od 2020. do 2023. godine. Gas možete kupiti gdje god hoćete i to je mađarski transporter rekao u svom odgovoru."

Ističe da niko neće da raskine ugovor i da se ne zna ko će morati platiti 23 miliona dolara.

"Nisu riješena prethodna pitanja, a to su ugovori sa mađarskim transporterom i transporterom u Srbiji. Ne možete otići a da ne zatvorite ugovore. Oni su otišli, ponudili nama 30.12. da supotpišemo Aneks 24 za Turski tok i mi odbili i rekli pitajte Vladu FBiH, nemojte da dođemo u situaciju u kojoj smo danas. O tome imamo masu dopisa, ni na jedan nam niko nije odgovorio. I sada oni izražavaju čuđenje što se ovo dešava. Naređuju nešto BH Gasu koji je postupio po ugovorima jer da nismo platili, automatski dolazi faktura 23 miliona dolara."

Ističe da je, po Uredbi, BH Gas snabdjevač.

"Uredba je nastala 2007. godine. Jesmo li mi to nelegalno sve ovo radili od 2007. godine? Ništa Energoinvest nije radio, samo je primao 1% provizije. Nit su plaćali, nit su vodili sistem, nit su naručivali gas, ništa. Izuzev što su nosili ugovor iz '97. godine, a Gasprom neće da ih se riješi samo iz jednog razloga - ratnog duga. 94 miliona dolara je duga iz ratnog perioda koji plaćaju građani ove Federacije. I gospođa Hadžialjević je trebala to da kaže. Pitanje j ešto se ne bori da i RS to plaća, a ne udarati po BH Gasu i govoriti stvari koje nemaju veze sa istinom."

Stvaraju se dupli troškovi

"Prije godinu dana smo, po istoj toj Uredbi, bili snabdjevači i sad odjednom niste više vi snabdjevači, po toj istoj Uredbi. Zadnje sniženje cijene gasa u Federaciji je bilo za Novu godinu."

Na pitanje hoće li ova situacija utjecati na krajnje potrošače, Bečarević kaže: "Vidjećemo kako će se raspetljati cijela ova situacija. Trenutno se stvaraju dupli troškovi. I mi čitavo vrijeme govorimo o tome, ali neće niko da raskine ugovor. Energoinvest priča o višoj sili a onda dobijete dopis od mađarskog transportera koji kaže ne prihvatam višu silu, raskinite ugovor, platite 23 miliona dolara i idite gdje hoćete. Srbijasni transporter pošalje dopis i kaže ne prihvatam vam argument više sile. Gospođa Hadžialjević je zatvorila vrata Energoinvesta i neće da primi nikoga, a neće ni da dođe kod nas. Ministar Džindić zatvorio vrata, neće nikoga. I onda idu tirade kako se tumači Uredba, a ja opet ponavljam - ja pisao Uredbu i oni tumače."

Tvrdi da je BH Gas snabdijevač isto kao i Energoinvest i da nikakve razlike tu nema.

"Gospođa Hadžialjević i ministar Džindić su telefonski 30.12. dogovorili promjenu toka. Mi smo uplatili avans jer je ugovor važeći. Ugovorse može samo raskinuti, ništa drugo."

"Dok pravosudni organi ne uđu i u jednu i u drugu kompaniju i u Ministarstvo, ovo se nemože raspetljati", zaključio je Bečarević.

federalna.ba

BH gas Energoinvest Federacija danas
Federacija danas
0 22.04.2021 18:41
Enver Hadžiahmetović Federacija danas
0 22.04.2021 18:18
Zoran Tešanović Federacija danas
0 22.04.2021 17:42
Federacija danas
0 21.04.2021 18:35
Haris Henić Federacija danas
0 21.04.2021 17:40