Beč spaja stambene blokove u 'superblok'
(Izvor: Stadt Wien)

Beč spaja stambene blokove u 'superblok'

Glavni grad Austrije, po uzoru na Barcelonu, 2022. godine planira realizirati pilot projekt "superblok". Obuhvatanjem više stambenih blokova u jedan, Beč će smanjiti saobraćaj, stvoriti više zelenila i prostora za građane.

Projekt će obuhvatiti stambene blokove na području četiri ulice, koje se nalaze u 10. okrugu Favoriten.

- Smirivanje saobraćaja, nove zelene površine i otvoreni prostori smanjit će nivo buke, prašine i topline u gusto izgrađenom dijelu Favoritena. To povećava kvalitetu boravka u javnom prostoru i pozitivno utječe na kvalitetu života – kazala je je bečka gradska vijećnica, Selma Arapović (stranka NEOS).

Koncept "superbloka" nastao je u Barceloni. Radi se o području koje se proteže na više gradskih blokova, unutar kojih je smanjen automobilski saobraćaj, a prostor je oslobođen za pješake i bicikliste, dok se saobraćaj na rubovima bloka optimizira. Sličan projekt razvija se i u Berlinu. 

Vodeći se međunarodnim primjerima, Beč je prilagodio koncept, koji se temelji na trendovima urbanog razvoja te stavlja fokus na koheziju društva, sudjelovanje građana i širenje zelenih površina.

Dugoročan cilj je poboljšanje lokalne opskrbe, društvene infrastrukture i izgleda bloka. U okrugu Favoriten se nalaze brojne odgojno-obrazovne ustanove, stoga će smanjenje saobraćaja povećati sigurnost djece.

Saobraćanje motornim vozilima bit će dopušteno isključivo stanovnicima tog dijela grada, interventnim i komunalnim vozilima.       

Ove jeseni će projekt biti predstavljen javnosti, a stanovnici i lokalne organizacije će moći izraziti svoje mišljenje i učestvovati u oblikovanju. Testna faza počinje na ljeto 2022, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

federalna.ba/Fena

superblok Beč
Beč Austrija koronavirus
0 21.09.2021 20:09
pčele Beč Studentski dom
0 06.09.2021 10:46
Beč pretilost kućnih ljubimaca
0 03.09.2021 14:10
SPAR Beč računi nasilje nad ženama
0 27.08.2021 13:48