Beč: Poraslo interesovanje za PCR testiranje od kuće
(Izvor: Fena)

Beč: Poraslo interesovanje za PCR testiranje od kuće

Bečki pilot projekt "Svi grgljaju" za PCR testiranje od kuće je dobro prihvaćen. U roku od par sedmica broj prijavljenih za tu vrstu testiranja porastao je sa 60.000 uposlenih na više od 1.600 bečkih preduzeća odnosno 120.000 uposlenih. 

U okviru projekta grada Beča i Privredne komore Beč zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama kao i članovi njihovih porodica se mogu dva puta sedmično samostalno i besplatno testirati na koronavirus. Ta vrsta testiranja za uposlenike preduzeća predstavlja dodatnu podršku trenutnim kapacitetima za testiranje građana, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Osoba koja se testira slijedi upute i identitet potvrđuje pomoću digitalne dokumentacije. Uzorak se predaje u jednoj 153 filijale austrijskog lanca drogerija BIPA ili se šalje preko preduzeća odnosno poštom. Analizu uzoraka ovog testiranja vrši laboratorij "Lifebrain Group", u koji pristiže i do 8.000 uzoraka dnevno.

Rezultati su gotovi u roku od 24 sata. Sa negativnim testom građani mogu na primjer koristiti usluge frizera i sličnih djelatnosti, jer odlukom savezne vlade u Austriji rezultat priloženog PCR testa za tu vrstu usluge ne smije biti stariji od 72 sata. Ta mjera stupa na snagu 10. marta 2021. godine. 

- Na ovaj način želimo zaštititi građane, dok ne budemo imali dovoljan broj neophodnih vakcina. Kao i do sada oslanjamo se na saradnju sa Privrednom komorom Beča i austrijskim partnerima. Narednih sedmica ćemo sukcesivno proširiti projekt kako bismo obezbijedili povratak uređenom i normalnom životu -  rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

federalna.ba/Fena

Beč testiranje kod kuće