Beč ispituje novo gorivo - Bio-Etanol čista zamjena za dizel
(Izvor: Fena/TU Wien)

Beč ispituje novo gorivo - Bio-Etanol čista zamjena za dizel

Iako električni motori postaju sve popularniji, u doglednoj budućnosti ipak neće moći u potpunosti zamijeniti motore na dizel. To se odnosi prije svega na građevinske mašine, traktore i kamione, gdje bi etanol Diesel ED95 mogao biti ekološki prihvatljiva alternativa.

U studiji Instituta za pogon vozila i automobilsku tehnologiju na Bečkom tehnološkom univerzitetu, provedenoj u saradnji s kompanijama AGRANA i Scania iz Švedske, upotreba etanol-dizela je po prvi put precizno istražena. Osim poboljšanja CO2 bilansa, emisije čestica, primjetno je unapređenje efikasnosti motora. Za ispitivanja je korišteno gorivo ED95 iz Švedske - alkohol s dodatkom pet posto sredstva za pospješivanje paljenja i maziva.

Bio-etanol se dobiva iz biljnih sirovina. Spaljivanjem se proizvodi ista količina CO2 koju su biljke prethodno apsorbirale. S aditivima i učinkovitosti dizelskog motora, ovo rezultira ukupnim smanjenjem CO2 od oko 90 posto u poređenju s konvencionalnim fosilnim dizelom. Da bi se gorivo ED95 moglo koristiti potrebno je podesiti motor. Gorivo ED95 pokazuje svoju snagu pri velikim opterećenjima motora, zbog čega je idealno za upotrebu u teškim vozilima, radnim strojevima i generatorima.

- Rezultati jasno pokazuju da se ekološki proizveden etanol-dizel može uspješno koristiti kao zamjensko gorivo u modificiranom dizelskom motoru i da ovaj koncept koristi očuvanju okoliša - kaže prof. dr. Bernhard Geringer.

Do apsolutne preorijentacije saobraćaja na etanol-dizel neće doći. Ovo gorivo nije konkurent elektromobilnosti, već je solucija za polja u kojima električna vozila još uvijek nisu optimalno rješenje, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Beč.

federalna.ba/Fena

Bio-etanol Beč
Beč Austrija koronavirus
0 21.09.2021 20:09
pčele Beč Studentski dom
0 06.09.2021 10:46
Beč pretilost kućnih ljubimaca
0 03.09.2021 14:10
SPAR Beč računi nasilje nad ženama
0 27.08.2021 13:48
Beč pooštrene mjere
0 25.08.2021 10:04