Banjaluka proslavlja Dan grada

Na Spomen-obilježju palim borcima Drugog svjetskog rata na Trgu boraca u Banjaluci povodom Dana grada u utorak su položeni vijenci.

Osim predstavnika gradskih i institucija entiteta Republika Srpska (RS) borcima iz Narodno oslobodilačke borbe odale su počast i položile vijence delegacije zemalja regiona, kao i predstavnici mnogobrojnih organizacija.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da je obilježavanje Dana grada sa 22. aprila pomjereno za danas zbog prethodnih velikih pravoslavnih praznika.

"Slobodu Banjaluke i Dan grada Banjaluke slavi više od 20 gradova iz svih zemalja regiona i to je za nas velika čast", kazao je on.

Citirao je Petra Kočića, pisca sa ovih područja navodeći "da je sa slobodom ništa sve, a da je bez slobode sve apsolutno ništa".

Prema njegovim riječima u današnje vrijeme Banjaluka njeguje sve tekovine demokratskih sloboda i prava svih građana.

Vladimir Đuran, iz banjalučkog SUBNOR-a poručio je da stari ratnici i stari drugovi ne smiju biti zaboravljeni.

"Čuvajte slobodu", naglasio je on i dodao da je sloboda najdragocjenija.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a čestitala je Dan grada Banjaluka svim građanima.

"Danas obilježavamo veliku pobjedu koja se desila prije 77 godina, kada je Banjaluka oslobođena od fašizma, kada smo počeli da živimo novi život pun slobode i da sve više cijenimo slobodu", rekla je ona.

Večeras će u Banjaluci biti održana svečana akademija povodom Dana grada na kojoj će biti uručene i aprilske nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima. Dobitnik nagrade "Ključ Grada" sa poveljom Počasni građanin je gradski odbornik Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće "Bema".

federalna.ba/AA

Dan grada Banja Luka
Banja Luka Banjaluka gradnja izgradnja
0 26.06.2022 18:42
Christian Schmidt Banja Luka Banjaluka
0 23.06.2022 17:42
Banja Luka Banjaluka
0 22.06.2022 18:40
europarlamentarci Banja Luka
0 20.06.2022 17:31
Alen Šeranić sankcije SAD Banjaluka Banja Luka
0 09.06.2022 17:23