Bajramska sofra po 13. put u centru Novog Sada: Otvoreno srce za sve ljude

Tradicionalno druženje s Novosađanima povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih islamskih blagdana, večeras, po 13. put, u centru Novog Sada održano je pod nazivom “Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra".

Sada već tradicionalno ovoj manifestaciji u organizaciji Muftijstva vojvođanskog, bačkog medžilisa, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, prisustvovao je veliki broj ljudi, a prolaznici su mogli da se besplatno posluže hranom s trpeze koju su osigurali članovi Islamske zajednice. Bilo je potrebno manje od sata da se pojede hrana sa trpeze dugačke desetak metara.

U prisustvu predstavnika Islamske zajednice Srbije, te predstavnika vjerskih zajednica iz Novog Sada, predstavnika vojske i državnih institucija, otvarajući manifestaciju, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed efendija Ziljkić zahvalio je predstavnicima lokalne i pokrajinske vlasti na podršci koju pružaju u organizaciji ove manifestacije, a posebno je zahvalio bivšem gradonačelniku i aktuelnom potpredsjedniku Vlade Srbije i ministru odbrane Milošu Vučeviću, koji je podržao ideju organizovanja Bajramske sofre u centru grada i koja je, uz dvije godine pauze zbog korone, doživjela svoje 13. izdanje.

“Ova manifestacija nije više poznata samo u regiji, već širom svijeta. Ovo je nešto što ne može niko da nam uzme. Ovo je pokazatelj da Novi Sad ima veliko srce, otvoreno za svakoga, bez obzira na to koje je vjere, rase i nacije. I ovo moje srce kuca za sve vas“, rekao je nedavno izabrani srbijanski muftija.

Ziljkić je predstavio sedmogodišnjakinje Dejanu i Anđelu, iz sela Đurđeva, koje prodaju limunadu i novac od prodaje daju u humanitarne svrhe i rekao da su “one primjer kakvi ljudi treba da budemo“. Takođe, pozvao je i sve sugrađane da se odazovu akciji koju organizuje Novosađanka Nina Ninković, koja prodaje krofne sakupljajući pomoć za liječenje svog oca.

Reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović rekao je da su prazinci Bajrama dani sreće, ali da čovjek ne može biti stalno sretan.

“Čovjek je povremeno sretan, ali mora biti zadovoljan. Zato je moja želja da ovo naše zadovoljstvo u našem bratstvu i zajedništvu, u ovoj smotri bratstva i prijateljstva kojoj večeras prisustvujemo, da takvo zadovoljstvo vječno i trajno bude prisutno ovdje u našoj državi, među svim našim narodima i svim našim vjerama“, kazao je Nasufović.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić čestitao je muslimanima Kurban-bajram i istakao je da to praznik Novog Sada jer ga slave sugrađani islamske vjeroispovesti.

“Mislim da danas stvarno šaljemo sliku mira, ljubavi tolerancije cijelom svijetu. Novi Sad na ovaj način pokazuje da je veliki grad, grad multikulturalnosti, multinacionalnosti i multikonfesionalnosti. Grad Novi Sad već tradicionalno podržava ovu manifestaciju i hoću da vam kažem da smo mi ovdje vama istinski prijatelji i partneri i da je takav Novi Sad prema svim ostalim vjerskim zajednicama“, kazao je Đurić.

Skupu se obratio i episkop bački Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je rekao da hrišćanstvo i islam imaju mnogo toga zajedničkog, a prije svega vrijednosti koje njeguju, a to su ljubav i zajedništvo.

U programu je nastupio ženski hor “Stambol“ iz Novog Pazara, koji je izvodio ilahije i kaside, ali i sevdalinke.

I ovogodišnju manifestaciju su organizovali Islamska zajednica Srbije - muftijstvo vojvođansko - Medžlis IZ bački, Udruženje “Nur svjetlost“ i “Matica Albanaca Srbije“.

federalna.ba/AA

Bajramska sofra Bajram Novi Sad