Baby steps: Medicinsko osoblje odlaže pružanje zdravstvenih usluga porodiljama dok ne dobije mito
(Izvor: Fena/Pixabay)

Baby steps: Medicinsko osoblje odlaže pružanje zdravstvenih usluga porodiljama dok ne dobije mito

 Udruženje Baby Steps je na adresu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputilo inicijativu kojom se traži hitna zabrana akušerskog nasilja, kao i konkretno poboljšanje uvjeta u svim bolnicama i porodilištima u BiH.

Naglasili su da porodilje svjedoče da medicinsko osoblje ne samo da uzima novac, nego i odlaže pružanje zdravstvenih usluga dok ih ne dobije, što uzrokuje bol, patnju i zdravstvene posljedice, a ponekad se čak i otvoreno ugrožavaju životi porodilje i bebe u čekanju mita.

Tvrde da takva ponašanja moraju biti procesuirana te da treba biti poslana jasna poruka: porodilišta su sigurna mjesta za majke i bebe.

Istakli su važnost hitnog djelovanja u vezi ključnog pitanja koje zahtijeva pažnju, zaštita porodilja i borba protiv nasilja nad ženama tokom poroda.

Ovaj apel postaje još relevantniji, tvrde iz Udruženja, s obzirom na nedavno odobrenje za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

- Naša porodilišta su daleko od standarda EU i na tome se mora početi raditi odmah, jer bez onih koji ostaju i rađaju u ovoj zemlji progresa nema ni na jednom polju – istakli su.

Pored zaštite porodilja, traže i unapređenje uslova u porodilištima, i to putem omogućavanja pratnje po izboru porodilje tokom cijelog trajanja poroda.

Porodilje nas trebaju, a ovo je prilika da svi zajedno radimo brže i efektnije kako bi spriječili da nam mlade porodice odlaze vani, da razmišljaju hoće li rađati ovdje i ono najtužnije hoće li i kako preživjeti taj porod – saopćili su iz Udruženja "Baby Steps".

federalna.ba/Fena

Udruženje Baby Steps Parlamentarna skupština BiH
Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH sjednica
0 18.04.2024 12:27
Tineke Strik Denis Zvizdić Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlamentarna skupština BiH
0 04.04.2024 16:41
Parlamentarna skupština BiH Vrhovni sud BiH
0 02.04.2024 17:14
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlamentarna skupština BiH
0 02.04.2024 16:51
Parlamentarna skupština BiH
0 27.03.2024 09:37
Annalena Baerbock Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine Parlamentarna skupština BiH
0 05.03.2024 16:51