videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

„Azimuth 135“ posljednjih dana označava staze na Smetovima

Članovi udruženja Azimuth 135 posljednjih dana intenzivno rade na završetku projekta markiranja planinarskih staza i postavljanja oznaka na planini Smetovi. Do sada je po pravilima Planinarskog saveza BiH označeno oko 80 kilometara staza. Ovim će kretanje na najpopularnijem zeničkom izletištu biti jednostavnije i sigurnije – i za iskusne planinare i za one koji jednostavno žele provesti vrijeme u prirodi.

Svaki posjetitelj će na postavljenim stubpvima s oznakama moći jasno vidjeti smjer kretanja ka nekom selu koje se nalazi u podnožju planine. Jasno je označena kilometraža i vrijeme dolaska do cilja.

Kako kaže Afan Abazović, predsjednik Udruženja Azimuth 135, Smetovi su najpopularnija zenička planina i sad će postati mnogo sigurnija.

“Onaj ko se razumije i ko se ne razumije - neka prati znakove. Ovaj projekat je sad Smetove povezao sa gradom i važnim selima”, ističe Azimuthov član Enes Imamović.

Postavljanju stupova prethodilo je markiranje. Crveni krug s bijelom tačkom u sredini predstavlja osnovnu oznaku. One se postavljaju u visini očiju tako da onaj ko ih prati - ne može zalutati. Na tanjim stablima ili na kamenju iscrtana je pojasna markacija. Ovo je, kažu, abeceda planinarstva i korisna je svima.

“U svakom slučaju moraju biti jasno uočljive, moraju biti na planinarskom stazi i svakako da su svima onima koji hodaju - bilo sa iskustvom ili bez iskustva - jasno određene”, objašnjava Abazović.

Članovi udruženja Azimuth 135, volonterski su radili i svoje slobodno vrijeme provodili na planini.

Sara Skomorac je planinarka posljednjih 6 godina. Bavi se trail trčanjem, a to predstavlja kombinaciju planinarenja i trčanja u prirodi: „To je za mene puno ljepše od cestovnog trčanja. Ja sam počela sa cestovnim, ali sam brzo shvatila da je monotono, da ovdje ima puno više adrenalina, puno su duže staze i puno je zanimljivije i skroz je drugačija atmosfera. Uglavnom ne bude toplo, čak ni tokom ljeta, tako da možete tokom cijele godine da se bavite ovim sportom”.

Projekat označavanja i uređenja planiraskih staza na Smetovima u okviru programa subvencioniranje projekata turističke infrastrukture zajedno su podržali Ministarstvo za privredu ZDK-a i Grad Zenica. U zeničkoj regiji je 8 planina. Svaka je veoma lijepa s različitim biodiverzitetom. Cilj je u narednom periodu i ostale planine označiti, čime bi Zenica dobila novu turističku ponudu, a turisti i ljubitelji prirode bi dobili oko 450 km označenih planiraskih staza.

federalna.ba

Azimuth 135 Zenica Smetovi
Zenica Bosna 24
0 24.05.2024 17:20
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
Arne Johan Vetlesen Zenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 21.05.2024 18:21
pomozi.ba pozivi operacija Lica Zenica
0 20.05.2024 08:58