Avdović: Niko u SAD-u ne doživljava previše ozbiljno Dodika

"Najvažnije što se čulo na Generalnoj skupštini UN-a je sve ovo oko Ukrajine. Dakle globalni sukobi, kriza globalna oko Ukrajine. Ali nije samo energija ili sigurno izazovi u pitanju, već i cijena hrane", istakao je novinar Erol Avdović koji se iz Njujorka javio za Dnevnik 2.

"O tome je govorio i predsjednik Biden. Zna se da Rusija, ne samo da ucjenjuje zavrtanjem slavine prema Evropi, nego i izvozom. Stavila je kvote na izvoz đubriva, a o tome je govorio i generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres koji je rekao da se visoke cijene đubriva pretvaraju u visoke cijene hrane i to je sve strateška, jedna vrsta globalne kataklizme. Dakle Ukrajina, Ukrajina i Ukrajina u prvom planu i sve što se iz toga moglo izvući i govoriti."

O obraćanju Šefika Džaferovića kaže da u SAD-u nema odjeka.

"U Americi su okupirani drugim problemima, ali reklo bi se sasvim ispravno, bez pretjerivanja, bio je to državnički nastup Šefika Džaferovića, po drugi put u nešto više od pola godine. Sastao se sa predsjednikom Generalne skupštine, mađarskim političarom, zatim sa generalnim sekretarom UN-a, ali interesantno oni nisu bili prisutni za vrijeme njegovog izlaganja u Generalnoj skupštini. Bez obzira na to dobio je prilično srdačan, dobar aplauz, a to je neko mjerilo u  UN-u i govorio je naravno o važnim temama, uključujući i toleranciju nasuprot Dodikovim notifikacijama da je u BiH nemoguć život između muslimana i kršćana. Eksplicitno je gospodin Džaferović to ponovio u UN-u i mislim da je iz toga i dobio taj aplauz."

Avdović smatra da Aleksandar Vučić djeluje kao glasnogovornik Putinove politike i da mu to i prigovaraju.

"Nema baš puno povjerenja u ono njegovo prozapadništvo."

Navodi da u SAD-u nema panike zbog Putinovog proglasa mobilizacije.

"Pretpostavlja se da ipak neće doći do upotrebe taktičkog nuklearnog oružja. Naravno to niko sa sigurnošću ne može reći. Putinove riječi, da ne blefira, i ovu dodatnu mobilizaciju što radi, iako je to potez očajnika, svako shvata veoma ozbiljno."

"U SAD-u su itekako svjesni političkih prilika u BiH. Dodik najviše sebi nanosi štetu i onima koji ga podržavaju. Nanosi štetu i hrvatskom predsjedniku Milanoviću koji je postao njegov partner. Niko ne doživljava previše ozbiljno Dodika. To je jedna kolosalna, smiješna pojava u političkom žargonu. Iako bi on mogao biti, kao politički vazal Moskve, neko ko bi pokušao realizirati nešto što se zove novi sigurnosni izazov za BiH, pa i cijeli region. Međutim, poduzete su sve odgovarajuće mjere da sve što Dodik radi ostane samo na nivou prazne i smiješne izborne kampanje u kojoj mu vjeruju samo najnaivniji", zaključio je Avdović.

federalna.ba

Erol Avdović