Austrijske željeznice: Predstavljeni vagoni nove generacije za odmor i spavanje
(Izvor: Fena/ÖBB/ Harald Eisenberger)

Austrijske željeznice: Predstavljeni vagoni nove generacije za odmor i spavanje

Austrijske željeznice (ÖBB) i preduzeće za razvoj održivih rješenja u željezničkom i cestovnom saobraćaju 'Siemens Mobility', prvi su u svijetu predstavili vagone nove generacije za spavanje i odmor u noćnim vozovima 'Nightjets', koji će narednih godina biti mjerilo za udobnost, održivost i fleksibilnost.

Novi visoko inovativni vagoni su uz moderan dizajn, više udobnosti i povećanu privatnost optimalno prilagođeni potrebama putnika.

Uprava Austrijskih saveznih željeznica će do kraja 2025. godine pustiti ukupno 33 noćna voza u promet kojima će putnici brzo, a istovremeno i na klimatski prihvatljiv način stići do svog odredišta.

Novi vozovi mogu razviti brzinu do 230 km/h. Od sedam vagona pet je predviđeno za odmor i spavanje. Maksimalan broj mjesta u vozu je 254. Sve kabine za spavanje opremljene su fiksno montiranim krevetima, udobnim kutkom za sjedenje, opušteno čitanje ili jelo tokom putovanja, a posjeduju i toalet i tuš.

U novim mini kabinama za putnike samce nalazi se sve potrebno za neometano noćno putovanje - skladišni prostor, klizni sklopivi stol za doručak sa ogledalom, vješalica, stolna lampa kao i ormarići za prtljag.

Novina je i besplatan WiFi koji je do sada bio ograničen samo na Railjet vozove. U sve vagone je ugrađen moderni informativni sistem putem kojeg putnici mogu dobiti sve aktuelne informacije o putovanju.

- Noćni vozovi predstavljaju sve dominantniji vid prijevoza u Evropi jer su klimatski prihvatljiva alternativa letovima na kratke relacije. Ko putuje noćnim vozom bira najopušteniji oblik putovanja i doprinosi smanjenju emisije ugljen dioksida. U poređenju sa avionom noćna putovanja su 50 puta klimatski prihvatljivija opcija - izjavila je austrijska ministrica za zaštitu klime Leonore Gewessler.

Krajem ljeta naredne godine vozovi će saobraćati na relacijama između Austrije, Njemačke i Italije, odnosno iz Beča i Minhena za Rim, Veneciju i Milano. Do 2025. godine plan vožnje će obuhvatati i Švicarsku i Holandiju te će zamijeniti većinu postojećih vozova, saopćeno je iz Eurocomma PR Sarajevo - Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

federalna.ba/Fena

Austrija željeznice
Brisel štrajk željeznice
0 29.11.2022 15:41
Austrija željeznica štrajk upozorenja štrajk
0 27.11.2022 15:28
Karl Nehammer Andrej Plenković Austrija Hrvatska
0 23.11.2022 17:13
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Mauthausen Austrija
0 18.10.2022 18:36