Australija zabranom rudnika uglja želi zaštititi Veliki koraljni greben

Australija zabranom rudnika uglja želi zaštititi Veliki koraljni greben

Nova australska vlada objavila je u četvrtak da planira spriječiti razvoj rudnika uglja zbog potencijalnog uticaja na obližnji Veliki koraljni greben.

Ministrica zaštite okoliša Tanya Plibersek rekla je da namjerava uskratiti odobrenje za projekat rudnika uglja sjeverozapadno od grada Rockhamptona u državi Queensland.

Manjinska stranka Zelenih vršila je pritisak na vladu Laburističke stranke lijevog centra, koja je izabrana u maju, da odbije odobrenja za projekte uglja ili plina, kako bi pomogla u smanjenju emisija stakleničkih plinova u Australiji, izvještava Associated Press.

- Na temelju informacija koje su mi dostupne u ovoj fazi, vjerujem da bi projekat vjerovatno imao neprihvatljive uticaje na Morski park Velikog koraljnog grebena i vrijednosti Područja svjetske baštine Velikog koraljnog grebena i mjesta nacionalne baštine – rekla je Plibersek u saopćenju.

Morski park upravlja mrežom od više od 2500 grebena koji pokrivaju 348 000 kvadratnih kilometara morskog dna uz sjeveroistočnu australsku obalu. Područje svjetske baštine, koje su proglasili Ujedinjeni narodi i australski Popis nacionalne baštine, uključuje prirodna, historijska i autohtona mjesta od velikog značaja za naciju.

UNESCO razmatra smanjenje statusa svjetske baštine Velikog koraljnog grebena uglavnom zato što rastuće temperature okeana predstavljaju prijetnju opstanku koralja.

Predlagatelji rudnika imaju 10 radnih dana za odgovor na predloženo odbijanje prije nego ministrica donese konačnu odluku.

federalna.ba/Fena

Australija Veliki koraljni greben