Aukcija Marilyn Monroe: Muškarac kupio grobnicu u blizini filmske zvijezde za 195.000 dolara
(Izvor: Getty Images)

Aukcija Marilyn Monroe: Muškarac kupio grobnicu u blizini filmske zvijezde za 195.000 dolara

Grobnica u blizini posljednjeg počivališta holivudske glumice Marilyn Monroe prodata je na aukciji za 195.000 dolara. Tehnološki investitor iz Beverley Hillsa Anthony Jabin rekao je da je "uvijek sanjao" da bude pored Monroe.

Prostor je također blizu kripte osnivača Playboya Hugha Hefnera, koji je kupio „mjesto“ pored Monroe 1992. godine. Obožavatelji Monroe, koja je umrla 1962. u 36. godini, redovno posjećuju njenu grobnicu u Los Angelesu u Kaliforniji.

Monroe je glumila je u nekim od najvećih holivudskih filmova svoje ere, uključujući Muškarci više vole plavuše, Neki to vole vruće i Kako se udati za milionera.

Od njene smrti, i dalje je bila predmet fascinacije mnogih. Njeni predmeti prodavani su zajedno sa bivšim vlasništvom Hefnera - koji je bio osnivač Playboya i optužen za prisiljavanje i drogiranje žena na seks nakon njegove smrti 2017. - na aukciji pod nazivom Ikone: Playboy, Hugh Hefner i Marilyn Monroe, koju je vodila aukcijska kuća Julien's.

Uz prostor u grobnici Jabin je kupio i kupaći kostim koji je nekada pripadao Monroe, kao i Hefnerov stari krevet. Ostali značajni predmeti prodati na aukciji uključuju ružičastu svilenu Pucci haljinu koja je pripadala Monroeu, i koja je prodata za najveću sumu od 325.000 dolara.

Korišteni ruž za usne Elizabeth Arden koji je također pripadao Monroe prikupio je 65.000 dolara.

Predmeti koji su nekada pripadali Hefneru a koji su prodati uključuju i njegov poznati ogrtač koji je prodat za 13.000 dolara u paketu s parom njegovih papuča, pidžamom i lulom za duhan.

Umjetnička djela koja su nekada visila u sjedištu Playboya također su prodana.

federalna.ba/BBC

grobnica aukcija Marilyn Monroe