Arheolozi u Engleskoj našli ogromnu lobanju vodenog reptila od prije 150 miliona godina
(Izvor: BBC/TONY JOLLIFFE)

Arheolozi u Engleskoj našli ogromnu lobanju vodenog reptila od prije 150 miliona godina

Arheolozi su na jugu Engleske iskopali lobanju velikog vodenog reptila staru 150 miliona godina, javlja BBC. Lobanja Pliosaurusa s čeljustima sa 130 krupnih zuba, dugačka je više od dva metra i jedna je od najočuvanijih otkrivenih u svijetu ikada do sada.

Arheolozi procjenjuju da je Pliosaurus bio dugačak između 10 i 12 metara sa četiri velika peraja kojima je mogao da pliva veoma brzo, te je vjerovatno bio glavni predator u morima u doba Jure. "Životinja je bila toliko ogromna da je mogla efikasno da lovi sve što je bilo dovoljno nesrectno da se nađe u njenoj blizini", kaže dr Andre Rou sa Univerziteta u Bristolu.

Ishrana mu se sastojala od drugih vodenih reptila. a analiza fosilnih nalaza pokazuje da je jeo i druge Pliosauruse.

Ta zvijer je imala razvijena čula, korisna za lov: njuška mu je prošarana malim jamicama u kojima su, pretpostavlja se, bili organi pomoću kojih je osjećao promjene pritiska vode koje plivanjem pravi potencijalni plijen prije no što ga ugleda.

Na lobanji je otvor za "parijetalno", ili "treće oko". Gušteri, žabe i neke ribe i danas ih imaju: osjetljiva su na svjetlost i pretpostavlja se da pomožu u lociranju drugih životinja, što je Pliosauru koristilo u dubokoj, mračnoj, mutnoj vodi.

Arheolozi planiraju da nađenu lobanju sljedeće godine izlože u muzeju u Kimmeridgeu.

federalna.ba/Beta

lobanja Pilosaurs
Indija Krađa lobanja
0 28.07.2022 10:47
nauka SAD Minnesota lobanja
0 21.05.2022 20:42