Amsterdam testira električne autonomne čamce
(Izvor: AP)

Amsterdam testira električne autonomne čamce

Amsterdam će početi da testira prototipove električnih i potpuno autonomnih čamaca na svojih više od 100 kilometara gradskih vodenih puteva, uključujući prevoz putnika i sakupljanje smeća.

U projektu "Robout" sarađuju Amsterdamski institut za napredna rješenja u metropoli i Massachusettski institut tehnologije.

Cilj je da se razvije novi način navigacije na svjetskim vodenim putevima bez učešća čovjeka u upravljanju plovilima, prenio je AP.

Stephan van Dijk, direktor za inovcije u Amsterdamskom institutu, rekao je da je tehnologija "veoma relevantna u izuzetno kompleksnim lučkim operacijama, gdje ima mnogo čamaca i brodova, mnogo kejeva i stubova".

"Ovdje je zaista moguće unaprijediti bezbjednost uz pomoć autonomnih sistema, ali i povećati efikasnost prelaskom na rad 24 časa dnevno", rekao je Van Dijk.

Tokom nedavne demonstracije, električni čamac dužine četiri metra plovio je pored replike trgovačkog broda "Amsterdam" iz 18. vijeka sa tri jarbola u punoj veličini, što je bio prikaz gradske pomorske prošlosti i budućnosti. 

federalna.ba/Srna

Amsterdam električni čamac