Američki gradić uredbom pokušao da riješi spor o muralu s krofnama i slobodi govora
(Izvor: AP)

Američki gradić uredbom pokušao da riješi spor o muralu s krofnama i slobodi govora

Nova uredba gradića Conway u američkoj državi New Hampshireu predstavljena kao "put naprijed" za javna umjetnička djela, nije riješila spor vlasnika pekare koji se pozvao na Prvi amandman Ustava SAD o slobodi govora povodom svog murala s nacrtanim pecivom koji vlast traži da ukloni, a njegov advokat predviđa da će uredba samo dovesti do više sudskih sporova jer lokalni zvaničnici postaju "policija za slobodu govora" i umjetnost.

Stanovnici Conwaya kojih je desetak hiljada su uredbu usvojili sa 1.277 prema 423 glasa na gradskom refrendumu u utorak, kada su glasali i za budžet i javnu potrošnju i izbor zvaničnika, među kojima su odbor za izbore, mjesni blagajnik i šef policije.

Glasanje je uslijedilo više od godinu dana pošto je vlasnik pekare "Leavitt's Country Bakery" tužio mjesnu vlast povodom spora zbog slike koju su napravili srednjoškolci na zidu njegove prodavnice, na kojoj sunce sija iznad planinskog vijenca napravljenog od čokoladnog peciva i krofni od jagoda, mafina s borovnicama, rolnica s cimetom i drugog peciva.

Mjesni Odbor za urbanizam je odlučio da taj mural nije baš umjetnost, nego reklama, te da ne može ostati zbog svoje veličine od 8,6 kvadratnih metara što je četiri puta više nego što dozvoljava mjesni propis.

Nova uredba zahtijeva od kandidata za posjedovanje murala da ispunjavaju "kriterijume umjetnosti", bili murali na javnoj ili poslovnoj imovini. U njoj se kaže da, iako odbori za urbanizam i planiranje moraju da odobre prikladnost teme, lokaciju i dizajn prije no što Odbor za izbor djela razmotri prijedloge, taj proces ne bi trebalo da bude "nikakvo zadiranje u umjetnički izraz ili sadržaj rada".

"Ne postoji dio teksta u kojem pokušavamo da ograničimo bilo kakvu vrstu govora" - rekao je predsjednik Odbora za planiranje Benjamin Colbath na sastanku 28. marta. "Pokušali smo da to pažljivo napišemo i svakako smo dobili inspiraciju iz onoga što rade mnoge druge zajednice, kao i da to potvrdimo sa Mjesnim odborom".

Advokat pekare je pozvao birače da odbace uredbu jer "obično ljudi sami odlučuju šta hoće, a ne da im to diktira vlast kojoj još treba da kažu: 'Lijepo vas molimo da nam dopustite' " - napisao je Robert Frommer prošle sedmice za "Conway Daily Sun".

"Svi vlasnici komercijalnih nekretnina trebalo da dobiju dozvolu prije postavljanja bilo kakve javne umjetnosti u gradu" - napisao je Frommer, a gradski zvaničnici bi mogli "da odbacuju murale zbog onoga što prikazuju ili ko ih je postavio".

Sean Young, vlasnik pekare, rekao je da glasa "NE" jer "mjesni zvaničnici ne smiju da glume umjetničke kritičare".

Young je tužio mjesnu vlast pošto su mu njeni zvaničnici rekli da slika može da ostane samo ako se preradi tako da prikazuje prave planine - umjesto peciva koje izgleda kao planine - ili bi mogla da ostane da zgrada nije pekara jer u tom slučaju mural ne bi bio reklama, ali zgrada jeste pekara. Proizlazi da vlast kaže: mural mora da ode.

Youngova tužba je pauzirana prošle godine jer su stanovnici razmišljali o reviziji načina na koji grad uopšte definiše murale i reklame, da bi mural ostao. Ali taj stav je zvanično viđen kao preširok i složen i nije prošao.

Ipak mural za sada ostaje gdje je, jer slučaj ide na suđenje u novembru.

Frommer je rekao AP da grad nije rekao da li će nova uredba uopšte uticati na postojeći mural "i da li bi pekar, ako bi htio da srednjoškolci naslikaju drugačiji mural i na njegovoj drugoj radnji, morao da ispuni neustavne odredbe te uredbe".

Mjesni tužilac nije odgovorio na zahtjev za komentar.

federalna.ba/Beta

SAD mural umjetnost