Američka književnica Joan Didion preminula u 87. godini

Američka književnica Joan Didion preminula u 87. godini

Američka književnica Joan Didion umrla je u 87. godini, objavio je u četvrtak njen izdavač.

Autorica djela kao što su "Bijeli album" i "Godina magičnog razmišljanja" preminula je uslijed komplikacija od Parkinsonove bolesti, saopćio je Penguin Random House.

- Didion je bila jedan od najsmjelijih pisaca i pronicljivih posmatrača događanja u njenoj zemlji. Njena najprodavanija djela književne fikcije, komentara i memoara dobila su brojna priznanja i smatraju se modernim klasicima - navodi Penguin Random House u saopćenju.

Didion je krajem 1960-ih postala poznata kao jedna od ranih predstavnica takozvanog "novog novinarstva", koje je autorima dozvoljavalo da zauzmu ličniju perspektivu u svojim tekstovima.

U zbirci eseja "Teturanje ka Betlehemu", čiji je naslov pozajmljen od pjesnika Williama Buttlera Yatesa, bavila se kulturom svoje rodne Kalifornije. Naslovni esej kritički je razmatrao novonastalu kulturu hipika u San Francisku a New York Times je u svojoj recenziji knjigu nazvao ,,jednim od najboljih tekstova objavljenih u Americi u nekom časopisu u nekoliko decenija."

Didion je oko sebe širila auru opuštenog glamura. A na vrhuncu popularnosti često je fotografirana sa velikim naočarima za sunce ili kako se nonšalantno odmara sa cigaretom u ruci. Imala je 80 godina 2015., kada ju je francuska modna kuća Celine angažirala kao modela u svojim reklamama za naočale za sunce.

Novi uspon u karijeri je, iako to nije željela, doživjela je 2000-ih godina, zbog ličnih tragedija, kada je opisala svoju tugu zbog smrti supruga, pisca Johna Gregoryja Dunnea u knjizi "Godina magičnog razmišljanja", a svoje unutarnje stanje i razmišljanja poslije smrti jedine kćerke Quintane Roo Dunne u memoarima "Plave noći".

Djela Joan Didion su iskrena, pronicljiva, protkana skepsom i osjećanjem nezadovoljstva. Los Angeles Times ju je opisao kao "stilistu bez premca".

Britanski pisac Martin Amis je Didion opisao kao ,,pjesnikinju velike kalifornijske praznine".

Njen život i karijera su opisani u dokumentarnom filmu iz 2017. godine, "Joan Didion: Centar neće izdržati", čiji je autor njen nećak, glumac Griffin Dunne.

federalna.ba/Srna

Joan Didion SAD kultura književnost
helikopter Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine Oružane snage BiH SAD
0 28.05.2023 11:20
Kevin McCarthy Joe Biden SAD
0 28.05.2023 10:21