videoprilog Aldine Smajić (Federacija danas)

Alergijske reakcije na ambroziju - prevencija je izbjegavanje

Ambrozija je izuzetno radikalan korov, a najintenzivnije ispuštanje polena je u augustu i sredinom septembra. Alergijske reakcije se već pojavljuju. Kako se zaštititi?

Osobe koje imaju alergiju na polen, kućnu prašinu, grinje ili na životinjsku dlaku mogu očekivati da će mati alergijsku reakciju i na ambroziju. Polen ambrozije je jedan od najčešćih i najjačih alergena, koji može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme. Struka upozorava, ali i preporučuje.

“Kod alergijske reakcije najbitnija prevencija je - izbjegavanje. S ozbirom na ti da ne možemo izbjegavati, onda savjetujemo - kada osoba uđe u kuću, da se istušira, da pere garderobu. Čak savjetujemo - ukoliko ima mogućnost korštenja sušilice za veš, da se na polju ne suši veš. Osobama koje su osjetljive na polen savjetujemo izbjegavanje šetnji od 10 do 15 sati ili da obaveze obavljaju poslije podne koliko je to moguće, kada je manja koncentracija polena. Ni vrućine ni vjetar im ne pogoduje jer imamo još veću koncentraciju polena u zraku, a vjetar raspršuje”, objašnjava Aida Forto, specijalist pulmolog.

Juli je period kada ambrozija intenzivno raste, a pored alergija, izaziva ogromne štete i u poljoprivredi, jer zahtijeva velike količine vode i uzima hranjive materije drugim biljkama.

“Ambrozija toliko opasna vrsta i toliko štetno djeluje na biodiverzitet. Polazimo od činjenice da ona ima jake kompetencijske sposobnosti - njena biologija, morfologija i ekologija joj omogućavaju da bude jaka u borbi sa drugim autohtonim vrstama koje potiskuje”, navodi Aldin Boškailo, profesor biologije.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokrenulo je još 2008. godine aktivnosti na izradi akcionog plana za suzbijanje i sprečavanje ambrozije na prostoru Bosne i Hercegovine. Pored toga, Ministarstvo je uključeno u provođenje edukacija o prevenciji i suzbijanju, odnosno uklanjanju ove biljke.

“Ministarstvo svake godine u okviru svojih budžetskih sredstava izdvaja određena finansijska sredstva u cilju edukacije lokalnog stanovništva, djece o štetnosti ambrozije na terenu - i na koji način bi se ona najbolje odstranila sa mjesta gdje se oni uglavnom kreću”, ističe Zineta Mujaković, šefica Odsjeka za očuvanje okoliša.

Dakle, nadležni su učinili potrebne korake. No, i građani sami trebaju slijediti savjete stručnjaka da bi ovo ljeto mogli provesti bez težih alergijskih reakcija.

federalna.ba

ambrozija alergijske reakcije alergije
alergije Federalni radio
0 04.04.2021 17:56
klimatske promjene alergije
0 10.02.2021 14:20