videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Alarmantna statistika u TK-u: Sedam femicida za devet mjeseci

Istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije još utvrđuju okolnosti i uzroke koji su doveli do trostrukog ubistva i samoubistva u Tuzli. Sumnja se da je Mujaga Čičkušić, nakon što je na monstruozan način, najvjerovatnije sjekirom, u stanu u tuzlanskom naselju Stupine, ubio suprugu i dvoje djece od dvije i devet godina, počinio samoubistvo skokom sa zgrade. Istraga bi trebala pokazati šta se stvarno desilo. A dok, nažalost, u Tuzlanskom kantonu brojimo ubistva skoro pa i iz dana u dan, otvoreno je pitanje jesu li se mogla spriječiti, jesu li nadležni mogli preduprijediti ove, ali i ostale nesretne događaje. Njih sedam za samo devet mjeseci. 

U dvorištu zgrade u tuzlanskom naselju Stupine u nedjelju navečer je pronađeno beživotno tijelo muškarca koji je počinio samoubistvo skokom sa zgrade. Zbog zadobijenih povreda istražitelji nisu bili u mogućnosti odmah identifikovati tijelo, a nakon što su u ponedjeljak stupili u kontakt s njegovim ocem, koji ih je odveo do stana u kojem je živio njegov sin s porodicom, zatekli su užasne prizore. U stanu su pronađena beživotna tijela njegove supruge i dvoje maloljetne djece. Građani Tuzle su zapanjeni:

“Nema tu komentara. Zanijemi čovjek, skameni se na takve stvari. Strašno!”

“Prestrašno, jeza me uhvati! Mislim da je ovo se u našem društvu postalo jedno pomračenju uma, da smo svi zakazali.”

“U posljednje vrijeme u ovom društvu šta to utječe, šta na koga utječe - to je sve pitanje za neke stručnjake.”

Stravičan čin trostrukog ubistva najvjerovatnije je počinjen sjekirom, koja je predmet vještačenja. Izdata je i naredba za obdukciju svih žrtava.

“Bit će izdate naredbe i za biološko vještačenje, za DNK analizu, kao i za sve druge potrebne istražne radnje i vještačenja, kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ove događaje”, navodi glasnogovornik Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Prijave za nasilje u ovoj porodici nisu zabilježene, potvrđeno nam je u policiji, niti su bilo kakve indicije mogle upućivati da bi se stravičan zločin mogao desiti.

“Kad nemamo naznaka, da bi se moglo desiti, kad nemamo prijava, nemoguće je prevenirati ovakav događaj. Dakle, ukoliko nema nikakvih indicija koje upućuju da bi se moglo desiti, ne možete ni spriječiti”, ističe Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK-a (SDA).

Razmjer trostrukog ubistva još je teži iz razloga što je onaj ko je trebao zaštititi tu porodicu, najvjerovatnije izvršio stravičan zločin, što je nedopustivo, smatraju sociolozi. S druge strane, građani su se, izgleda, otuđili jedni od drugih.

“Da apsolutno niko nije odreagovao, nije čuo... Pa ako se i bojimo da se negdje umiješamo u neku situaciju, svi mi imamo telefone pored sebe, moglo ih je makar petero da zovne 122 i da kažu da se čuje galama i vriska”, navodi profesorica sociologije Smiljana Vovna.

Svi smo odgovorni za svoj život i moramo naučiti upravljati svojim emocijama, kako bismo preduprijedili negativne konotacije određenih pojava. Stoga se stručnjaci i pitaju gdje je nestala empatija.

“Empatija je ključ morala. Izgubili smo, generalno, moral, a kakvi smo kao društvo postali? Pa prvo smo postali nezadovoljni – nezadovoljstvo rađa nesreću, a nesreća rađa zlo”, ističe psihoterapeutkinja dr. sc. Vahida Djedović.

Motivi posljednjeg zločina u Tuzlanskom kantonu nisu poznati, istraga još nije okončana. A dok čekamo rezultate i konstatujemo da su još četiri života u Tuzli gnusno ugašena, recimo i da dosadašnji slučajevi femicida kako na ovom području tako i u Bosni i Hercegovini nisu potaknuli vlasti da se ozbiljnije pozabave ovim problemom koji i dalje uništava porodice žrtava. Ono što se trebamo zaista zapitati je i koliko smo spremni pomoći jedni drugima i ne okretati glavu od problema, koji se dešava nama ili nekome drugom.

federalna.ba

femicid Tuzla Tuzlanski kanton