Prilog: Sanela Hodžić

Agencija za privatizaciju FBiH: „Kuća gori, a dug raste“

Zastupnički dom Federalnog parlamenta na sjednici održanoj sredinom ove sedmice razmatrao je Informaciju u vezi s funkcioniranjem Agencije za privatizaciju Federacije, koja je u štrajku i čiji su računi blokirani neprovođenjem presude u slučaju Feroelektra.

Informaciju je, pod oznakom vrlo hitno, dostavila Federalna vlada i zatražila od Parlamenta, koji je osnivač Agencije, da hitno poduzme aktivnosti na rješavanju njenog statusa kako bi bila donesena konačna odluka i uspostavljen adekvatan okvir za nastavak poslovanja.

 

Dalje funkcioniranje Agencije za privatizaciju Federacije gotovo u potpunosti je onemogućeno, jer je blokada računa dovela do  akumuliranih dugovanja prema zaposlenicima i povjeriocima. Potvrdio je to i zamjenik direktora Drago Vrbić, koji podsjeća da je problem Agencije vraćanja kompanije Feroelektro u posjed Vlade Federacije nakon čega je nastao dug prema kupcu iz Kreševa čime je i blokiran račun institucije:

„Vrhovni sud Federacije BiH donosi odluku, a Ustavni sud potvrđuje, da se mora vratiti kupoprodajna cijena i uloženo u Feroelektro. Tih tri miliona i 600 hiljada stižu Agenciju sa zakašnjenjem od deset godina i više, i sada kamata iznosi 10,5 miliona.“

 

Vrbić navodi da ova saga traje već tri godine i da je za Federaciju učinjena nemjerljiva šteta:

„Ovdje imamo situaciju: kuća gori, dug ostaje, to neko mora riješiti. Taj dug non-stop raste.“

 

Zaposlenici ove federalne institucije, njih 22, već godinu dana su bez plaća. Postoje interesi da ovakvo stanje potraje, jer je očito da u cijeloj situaciji neko profitira, a cijenu plaćaju radnici i menadžment.

Građani trpe zbog izdavanja certifikata, a mala privreda zbog male privatizacije. Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Admir Čavalić (SBiH):

„Agencija je veoma važna u kontekstu otkupa stanova certifikatima, pasivnih podbilansa, saradnje s kantonalnim agencijama koje se transformiraju, te zbog privatizacije malih nekretnina.“

 

Zastupnik Slaven Raguž (HRS) pita prema čijem nalogu je radila ova Agencija, koja upravlja državnom imovinom, dok se njegov kolega Siniša Dukić (SDP) zapitao šta su radili Upravni i Nadzorni odbor sve ove godine:

„Svakim danom, nerješavanjem ovog problema, neko dobija tri hiljade maraka, odnosno više od 300 hiljada godišnje, za koliko se ošteti budžet Federacije.“

 

Ovaj primjer potvrđuje maćehinski odnos Federacije prema temeljnim ustanovama koje imaju jasnu namjenu, posebno kada su u pitanju pasivni podbilansi. Naime, sve nekretnine koje država posjeduje u inozemstvu, oko kojih se vode sporovi sa susjednim državama, čekaju da njihov status bude riješen, što je nemoguće uraditi bez angažmana Agencije za privatizaciju. Zastupnica Amra Junuzović Kaljić (NIP):

„Zašto nam Vlada do sada nije ovo riješila, i ove pasivne podbilanse gdje imamo nekih 90 poslovnih prostora u susjednim državama, neke vozove, benzinske pumpe... i 43 posto imovine nije privatizirano.“

 

Sve oči u ovom trenutku uprte su u Parlament. S tim u vezi, Zastupnički dom je donio zaključak i zadužio Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku da s Vladom Federacije pokuša riješiti situaciju u kojoj se našla Agencija za privatizaciju.

 

Federalni radio Agencija za privatizaciju FBiH
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23
Federalni radio sport
0 13.04.2024 19:09
Vijesti u 17 Federalni radio
0 13.04.2024 16:47
sport Federalni radio
0 12.04.2024 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 12.04.2024 22:42
sport Federalni radio
0 12.04.2024 18:02