Afganistanska radio stanica koju vode žene nastavila emitirati program uprkos zabrani
(Izvor: Ilustracija/breakingnews)

Afganistanska radio stanica koju vode žene nastavila emitirati program uprkos zabrani

Radio stanica koju vode žene u sjeveroistočnom Afganistanu nastavila je s emitiranjem nakon što su je zvaničnici zatvorili na sedmicu dana zbog puštanja muzike tokom mjeseca ramazana, saopćio je u petak talibanski zvaničnik i šef stanice.

Sadai Banowan, što na dari jeziku znači "ženski glas", pokrenut je prije deset godina u pokrajini Badahšan, i jedina je radio stanica u Afganistanu koju vode žene. Šest od osam članova njenog osoblja su žene.

Moezuddin Ahmadi, direktor za informiranje i kulturu u Badahšanu, izjavio je da je stanici dopušteno da nastavi s radom nakon što je ispoštovala "zakone i propise Islamskog Emirata" i pristala prestati emitirati bilo kakvu vrstu muzike.

Voditeljica stanice Najia Sorosh izjavila je nakon što je stanica "obećala tu obavezu zvaničnicima u odjelu za informiranje i kulturu, oni su otključali vrata stanice" i ponovno su počeli emitirati program.

Afghan Journalist Safety Committee, afganistanska nadzorna organizacija koja promovira sigurnost novinara i slobodu medija, i koja je bila uključena u posredovanje za ponovno otvaranje stanice, pozdravila je nastavak emitiranja.

- Nakon zagovaračkih napora AJSC, radio Sadia Banowan nastavio je s emitiranjem - piše organizacija u tweetu.

Predstavnici ministarstva informiranja i kulture, te Uprave za poroke i vrline zatvorili su stanicu sedmicu dana ranije.

Mnogi novinari izgubili su posao nakon što su talibani preuzeli vlast u augustu 2021. Medijske kuće zatvorene su zbog nedostatka sredstava ili zato što je osoblje napustilo zemlju, sudeći po afganistanskom Nezavisnom udruženju novinara.

Talibani su zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja i obrazovanja nakon šestog razreda, uključujući i univerzitetsko. Ne postoji službena zabrana muzike.

Tokom svoje prethodne vladavine kasnih 1990-ih, talibani su zabranili većinu televizijskih, radijskih stanica i novina u zemlji, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Afganistan žene radio