videoprilog Đenite Mešanović (Dnevnik 2)

Afera prisluškivanja u Federalnoj vladi: Vejo suspendovan, negira navode

Ko prati federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića? Tema koja će i idućih dana okupirati javni prostor. Naročito nakon što je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara suspendovao Damira Veju, direktora Policijske akademije. Svemu je prethodila prošlosedmična akcija Kantonalnog tužilaštva koja je rezultirala hapšenjem Aldena Hota, koji je, prema pisanju medija, tokom saslušanja kazao da ga je za taj posao angažirao upravo Vejo. 

Ispod automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića u aprilu prošle godine pronađen je uređaj za koji je nakon vještačenja potvrđeno da je riječ o uređaju za praćenje. Zasad nije poznato ko je naredio da se ministar prati i s kojim ciljem. Ovo nije želio komentirati ni ministar Džindić.

Nakon pronalaska ovog uređaja Tužilaštvo Kantona Sarajevo je naredilo Federalnoj upravi policije da provede istragu.

Kontaktirali smo smo tužilastvo, iz kojeg su nam potvrdili da se provodi istraga protiv više lica radi utvrđivanja postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i zvučno snimanje, te da je prošle sedmice nakon pretresa više lokacija slobode lišen Alden Hot, koji se može dovesti u vezu i s predmetnim djelom.

Nakon pisanja pojedinih medija da je Hot tokom saslušanja kazao da ga je za ovaj posao angažovao Damir Vejo, priča je poprimila šire razmjere. Naime, Damir Vejo je direktor Policijske akademije. A jučer je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara preventivno suspendovao Veju do okončanja istrage u ovom slučaju.

“Pošto su se pojavile te određene informacije da je jedan od službenika Federalnog ministarstva, da postoji neki osnov sumnje, ja sam ga automatski privremeno suspendovao. Naravno, ne želim da prejudiciram ništa, ukoliko se to pokaže netačnim, neće snositi nikakve konsekvence, ali ukoliko se pokaže tačnim morat će odgovarati za svoje postupke. Vrlo jednostavno, odmah sam tu odreagovao i što se toga tiče to je nulti stepen tolerancije bez obzira na to o kojem se državnom službeniku radi”, izjavio je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH (NiP).

Advokat Damira Veje Alen Nakić, s druge strane, navodi da je Veji jutros uručeno rješenje o suspenziji. Navodi rješenje je zasnovano na odredbi člana 59. stav 2. tačka c Zakona o državnoj službi Federacije. A u Zakonu stoji: Da se preventivna suspenzija može izreći ako postoje ozbiljni razlozi koji ukazuju na izvršenje krivičnog djela.

“Ako me pitate koje krivično djelo, s obzirom na to da postoje ozbilje okolnosti koje kažu da je počinjeno ozbiljno krivično djelo, predmetno rješenje ne sadrži koje je djelo u pitanju”, kaže Nakić.

Nadalje, Nakić navodi da Vejo trenutno nije pod sumnjama Kantonalnog tužilaštva.

“Da bi Vejo imao saznanje da se nalazi pod bilo kakvom sumnjom Kantonalnog tužilaštva isti je morao biti pozvan da se sasluša u svojstvu osumnjičeog, da mu se predoči šta mu se to u činjeničnom smislu stavlja na teret i koji dokazi stoje protiv njega”, ističe Nakić.

S druge strane, iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova saopćeno je da ovo ministarstvo od 2021. provodi više internih postupaka u odnosu na službenika Damira Veju zbog povreda službenih dužnosti. Naime, protiv njega je dvije disciplinske prijave podnio upravo federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Vejin komentar nismo uspjeli dobiti, ali se oglasio putem društvenih mreža navodeći da je iznenađen natpisima o njegovoj umiješanosti u "nevjerovatne zavjere" te da su počele neviđene harange u cilju blaćenja njegovog imena, a sve navode negira.

“Trenutno sam predmet neviđene spletke i prljave igre, od čega se s gnušanjem ograđujem i u potpunosti odbacujem. Kao i uvijek, časno ću i pošteno proći ovu borbu s uvjerenjem da će FUP i nadležno tužilaštvo ispitati slučaj do kraja profesionalno i u skladu sa zakonom”, napisao je Vejo.

Cijeli slučaj komentirao je i federalni premijer Fadil Novalić, kazavši, između ostalog, da poziva nadležne organe da slučaj praćenja ministra Džindića istraže. Da je na možda nova afera trese Fedralnu vladu?

"Trese dva ministarstva, ali je u pitanju nedozvoljena upotreba državnih stredstava za borbu protiv kriminala koja umjesto da se koriste u te svrhe koriste se protiv svog ministra", rekao je Novalić za FTV.

A Kantonalno tužilaštvo, kako su nam kazali, nastavlja aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju krivičnog djela u saradnji s Fedralnom upravom policije. A slučaj praćenja ministra Džindića priča je koja će, vjerovatno, i narednih dana biti vrlo interesentna. Zvanični komentar Nermina Džindića možemo očekivati, kako nam je potvrđeno, tek nakon okončanja istrage. 

federalna.ba

Damir Vejo Aljoša Čampara prisluškivanje Vlada Federacije BiH
Vlada Federacije BiH strategija zapošljavanja
0 21.09.2023 14:34
Brian Aggeler Nermin Nikšić OSCE Vlada Federacije BiH
0 22.08.2023 17:13
Vlada Federacije BiH početni biznis povratnici
0 15.07.2023 15:28
Vlada Federacije BiH Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Nermin Nikšić genocid u Srebrenici
0 10.07.2023 16:45