Zvuk priče: U Mostaru gostuje gudački trio „SA Sinfonietta“

Udruženje za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije “Strings Attached Sinfonietta” najavljuje četvrti koncert u ciklusu od pet koncerata projekta “Zvuk priče” – koncert gudačkog tria SA Sinfonietta.

Biće održan u utorak, 21. 11. 2023. godine u Spomen kući Svetozara Ćorovića (Maršala Tita 178, Mostar) s početkom u 19 sati.

Koncert se organizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Gudački trio "SA Sinfonietta" čine violinistkinja Alma Dizdar, violistica Aida Deljkić i violončelistkinja Belma Alić, a koncert će biti moderiran od strane Rijada Koniže, muzikologa koji će publici približiti kontekst izvođenih kompozicija.

Program koncerta obuhvata djela kompozitora Johanna Sebastiana Bacha, a ulaz  na koncert je slobodan za sve prisutne-saopćeno je iz Udruženja "Strings Attached Sinfonietta"

Ansambl SA Sinfonietta, čija je osnivačica i umjetnička voditeljica violončelistkinja Belma Alić, djeluje od 2019. godine. Ansambl okuplja istaknute profesionalne muzičare i univerzitetske profesore iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, čiji je zajednički cilj promoviranje umjetničke muzike kroz prezentaciju djela domaćih i internacionalnih kompozitora.

Pored redovnih koncerata, ansambl SA Sinfonietta veoma je aktivan i u pedagoškom radu sa djecom: „Do sada smo imali dva veoma uspješna projekta s učenicima violončela kojeg smo nazvali Cellissimo. Projektom Cellissimo fokus stavljamo na održavanje mreže muzičara i pedagoga iz BiH, kao i na afirmaciju klasične muzike među mladima i tinejdžerima. Posebno nas raduje ovaj projekat, jer je do sada uključio preko 30 učenika violončela iz 7 muzičkih škola iz Bosne i Hercegovine.“

federalna.ba

koncert