Zviždači, 27.05.2021.

Dokumentarni film "Zviždači" priča je o hrabrim ljudima koji su javno prijavili korupciju. Iako bi de jure prijavitelji korupcije trebali imati pravo na sudsku zaštitu, u praksi su prepušteni sami sebi, iz razloga što nisu htjeli raditi nezakonito.

Ovo je dokumentarni film o četiri tzv. "Zviždača", četiri osobe koje su javno prijavile korupciju.

E.M. je uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH. On je 2018. godine, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine putem Ureda visokog predstavnika u BiH, prijavio nepravilnosti koje se odnose na  iznajmljivanje carinskih terminala i obračun kod primjene ugovora o iznajmljivanju čime se nanosi šteta budžetu Bosne i Hercegovine. Izložen pritiscima, podnio je zahtjev Agenciji za prevenciju korupcije BiH za status prijavitelja korupcije. Dobio ga je početkom 2019. godine. No, u UIO BiH, protiv njega su pokrenuta dva disciplinska postupka. Žalio  se u zakonom predviđenom roku na prvostepenu odluku o otkazu  i još čeka na odgovor.

S.S. je prijavio nepotizam i sumnjive javne nabavke u elitnoj domaćoj instituciji. Uslijedilo je čak 6 disciplinskih postupaka koji su završili s otkazom. S.S. je dipl. pravnik i magistar sigurnosti, otac troje djece. U dokumentarcu predstavnici sudskih instanci ističu da je riječ o  savršenom isplaniranom procesu, izbacivanja s radnog mjesta nepodobnih uposlenika.

Glasnogovornica Zavoda za zapošljavanje Tuzlanskog kantona J. B. nakon što je javno progovorila o nepotizmu i korupciji u Zavodu, protiv nje je pokrenut disciplinski postupak, a potom je uslijedio premještaj na niže rangirano radno mjesto, te prijetnje otkazom.

S.M. je ing.elektrotehnike, bivši šef odjela u bosanskohercegovačko-slovenačkoj kompaniji. On je u firmi, kao tadašnji  tehnički rukovodilac laboratorije, prvi put prijavio koruptivne radnje 2014. godine. Nakon prijavie direktoru i upravi, premješten je na niže rangiranu radnu poziciju. Od njega je traženo da povuče prijave ali on nije pristao. Potom je doživio pokušaj zastrašivanja, te je sam angažovao advokata. Kako nije odustajao, premješten je na drugo radno mjesto, a plata mu je  umanjena. U 2020. godini ponovo je prijavio koruptivne radnje nakon čega su ga suspendovali i ubrzo uručili otkaz. Osim upravi, ovaj put je prijave uputio Kantonalnoj i Federalnoj inspekciji.

Predstavnici pravosudnih institucija u filmu, objašnjavaju kako je korupcija u BiH najveći problem našeg društva. Međunarodna zajednica, posebno američka administracija, svakodnevno podstiču i apeliraju na na borbu protiv korupcije i zaštitu onih koji je prijave.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odbio je  26. januara 2021. godine Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača i prijavitelja korupcije. Ranije predloženi Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije je godinama u parlamentarnoj proceduri. Njega je 2018. godine usvojio Zastupnički dom i čeka se da ga usvoji i Dom naroda. Upravo zbog problema korupcije, nedavno je došlo do smjene u VTSV. Novo vodstvo VSTV-a obavezalo se na poboljšanje pravosudnog integriteta, što je potrebno da bi se vratilo povjerenje građana i ispunili zahtjevi Evropske unije za ojačanu vladavinu zakona. 

Autorica filma je Arijana Saračević Helać, reditelj Himzo Mihaljević, kamera Igor Ciković, montaža Harun Avdagić.

federalna.ba

Dokumentarni četvrtak Zviždači
Dokumentarni četvrtak Željina stotka
0 16.09.2021 08:46
Dokumentarni četvrtak Adisa Adisa Bašić Nedžad Begović
0 09.09.2021 22:04
Dokumentarni četvrtak Federalna televizija
0 30.08.2021 18:06
Zvono Zvono - priča o umjetnosti dokumentarni film Dokumentarni četvrtak
0 17.06.2021 22:00
Nedžad Begović Dokumentarni četvrtak
0 10.06.2021 22:02
Dokumentarni četvrtak dokumentarni film Almir Almir Imširević Nedžad Begović
0 20.05.2021 21:23