Zvaničnik EU: Iran još nije spreman da se vrati razgovorima u Beču

Zvaničnik EU: Iran još nije spreman da se vrati razgovorima u Beču

Iran još nije spreman da se vrati razgovorima sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu, i njegov novi pregovarački tim želi da raspravlja o tekstovima sporazuma koje će predložiti kada se sastane s timom Evropske unije u Bruxellesu u narednih nekoliko sedmica, saopćio je visoki zvaničnik EU u petak.

Politički direktor EU Enrique Mora, glavni koordinator za razgovore, boravio je u Teheranu u četvrtak kako bi se sastao s članovima iranskog pregovaračkog tima, četiri mjeseca nakon što su prekinuti razgovori između Irana i svjetskih sila.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi do sada je odbijao da nastavi indirektne pregovore sa Sjedinjenim Državama u Beču o povinovanju obje strane iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Diplomati iz Francuske, Britanije i Njemačke, zemalja koje su strane u sporazumu skupa s Kinom i Rusijom, saopćili su uoči Morine posjete da je ona došla u ključno vrijeme i da se “situacija ne može posmatrati kao uobičajena” uzimajući u obzir iransku eskalaciju nuklearnih aktivnosti i prekid pregovora.

Sjedinjene Države tvrde da vrijeme ističe.

- Oni još nisu spremni na angažman u razgovorima u Beču – izjavio je zvaničnik novinarima, tražeći da ostane anoniman, naglašavajući kako vjeruje da je Teheran “apsolutno odlučan da se vrati u Beč i okonča pregovore”.

Islamska Republika u više je navrata saopćila da će se vratiti pregovorima “uskoro”, ali još nije pružila tačan vremenski okvir. Zapadni diplomati nadaju se da bi se razgovori u Beču mogli nastaviti prije kraja oktobra.

Nakon Morine posjete, iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je, ipak, da će održati razgovore u narednim danima s EU u Bruxellesu.

Glasnogovornica francuskog ministarsta vanjskih poslova Anne-Claire Legendre izjavila je da bi se razgovori trebali nastaviti odmah tamo gdje su prekinuti u junu kako bi se brzo postigao sporazum.

- Iran mora pokazati spremnost kroz akciju da dijeli istu želju da se vrati za prgovarački stol i zaključi sporazum – izjavila je ona novinarima.

Američki predsjednik Joe Biden namjerava obnoviti sporazum kako bi suzbio iranski nuklearni program, ali se dvije strane još nisu dogovorile koji se koraci trebaju poduzeti i kada.

Iran negira da namjerava stvoriti nuklearno oružje, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Iran EU nuklearni sporazum