Žrijeb za olimpijski turnir odbojkašica u Bangkoku, za odbojkaše u Lođu
(Izvor: Ilustracija/asianvolleyball)

Žrijeb za olimpijski turnir odbojkašica u Bangkoku, za odbojkaše u Lođu

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) saopštila je danas da će se žrijeb za Olimpijske igre u Parizu u konkurenciji odbojkašica obaviti u Bangkoku 19. juna, a u konkurenciji odbojkaša u Lođu 26. juna. Direktan plasman na Igre u Parizu obezbijedila je Francuska, domaćin takmičenja, u obje konkurencije.

Do sada je poznato po sedam selekcija koje će igrati u Parizu. U konkurenciji odbojkašica igraće Francuska, Srbija, Dominikanska Republika, Turska, Brazil, SAD i Poljska, dok su učešće u konkurenciji odbojkaša ostvarili Francuska, Njemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija - 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše.

Na osnovu rang-liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obje konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trenutku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspješnije reprezentacije za FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

U konkurenciji odbojkašica obezbjeđeno mjesto imaju Kenija (najbolje plasirana selekcija iz Afrike) i najbolja selekcija iz Azije (Japan ili Kina). Trenutno, za preostala tri mjesta se bore Italija, Japan ili Kina, Nizozemska i Kanada.

U konkurenciji odbojkaša mjesto je obezbjeđeno za Egipat (najbolje plasirana selekcija iz Afrike), a za preostala četiri mjesta se bore Italija, Slovenija, Argentina, Srbija, Kuba i Nizozemska.

Odbojkaški turnir na Olimpijskim igrama u Parizu na programu je od 27. jula do 11. avgusta.

federalna.ba/Beta

žrijeb odbojka FIVB