videoprilog Kristine Pranjić (Dnevnik 2)

Brojne reakcije na Milanovićevu izjavu, njegov kabinet tvrdi da je sve laž

Tezu o miješanju u unutrašnje stvari naše zemlje svakodnevno potvrđuje predsjednik susjedne nam Hrvatske. Sastanak lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji i dva dana nakon završetka tema je u medijima. Ovaj put, fokus nije legitimno predstavljanje niti EU put, već genocid u Srebrenici. Naime, pojedini mediji prenose da iz diplomatskih izvora imaju informaciju da je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, negirao genocid u Srebrenici. Iz kabineta Milanovića tvrde da je sve laž. 

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, na radnom ručku lidera Zapadnog Balkana u Sloveniji, navodno je negirao genocid u Srebrenici. Iz diplomatskih izvora saznali su to pojedini mediji. A što je točno rečeno iza zatvorenih vrata - teško je odgonetnuti. Sudionici poznati, a poruke drugačije. Iz Milanovićevog kabineta samo kratak odgovor da laži ne komentiraju. Iz kabineta Šefika Džaferovića odgovor da je istina da je predsjednik Hrvatske dovodio u pitanje presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici, pravdajući se da on ima pravo propitivati sve, pa i te presude. Stoga, iz Ministarstva vanjskih poslova naše zemlje danas i demarš. 

"Naš stav je, ukoliko je došlo do greške u razumijevanju i nije došlo do takve izjave, mi smo vrlo obradovani, bez obzira na to što je greška greška i ona je prouzrokovala mnogo turbulentnosti. Ako do nje zaista nije došlo, lijepo", kaže ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

A prije institucija, već dva dana nižu se brojne druge reakcije. Oštre osude od domaćih političara, Islamske zajednice u BiH, Memorijalnog centra u Srebrenici, u konačnici i udruge žrtava.

"Kako mi to možemo razumjeti? Normalan čovjek to ne može razumjeti da se neko može na takav način promijeniti. Da li je blefirao tada ili blefira sada - to nam je vrlo teško saznati. Ono što smo mi odlučili i što su majke odlučile jeste da Milanović više nije dobrodošao u Srebrenicu", istakao je Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Bilo kako bilo, i prije službene potvrde, očigledno je da mogućnost da Milanović negira genocid nije iznenadila nikoga. Vjerojatno zato što smo slične izjave od njega slušali već u  nekoliko navrata.

"Srebrenica nije isto što i holokaust, nije isto što i Jasenovac. Jer nije isto. To je težak zločin s elementima genocida. Ja sam to kao čovjek vidio ili kao nekakav pravnik da bi to mogao biti nekakav zločin genocida. Naravno, 5.000 ili 8.000 i 80.000 ljudi nije isto", govorio je Milanović krajem 2021. godine.

Ipak, bilo kao pravniku ili kao čovjeku, presude Međunarodnih sudova nikome nisu ostavljene na subjektivnu prosudbu.   

"Ono što je bitno kad je u pitanju genocid u Srebrenici, koji je dokazan više puta u haškim presudama, treba reći da je upravo nakon genocida koji je počinjen u Srebrenici međunarodna zajednica dala zeleno svjetlo za vojnu operaciju Oluja, zahvaljujući kojoj je Tuđman u to vrijeme dobio državu Hrvatsku", navodi novinarka Dženana Karup Druško.

Nije ovo prvi put da se zbog izjava Zorana Milanovića kompliciraju odnosi između naše zemlje i Hrvatske. S druge strane, nisu samo Bošnjaci bijesni na Milanovića. Oporba iz Republike Srpske neprihvatljivim je ocijenila njegovo prijateljstvo s Dodikom, podsjećajući da je Zoran Milanović Srbe nazvao šakom jada, dok je Aleksandru Vučiću zabranio da dođe u Hrvatsku i pokloni se u Jasenovcu.

federalna.ba

Zoran Milanović Srebrenica negiranje genocida
Srebrenica skijalište Mladen Grujičić
0 01.12.2022 18:19
Borut Pahor Zoran Milanović Tomislav Tomašević
0 29.11.2022 12:32
Fondacija CURE Fondacija za osnaživanje žena FWE Udruženje Sara-Srebrenica Srebrenica
0 24.11.2022 17:11
Njemačka negiranje ratnih zločina negiranje genocida
0 24.11.2022 10:10