"Približavamo se zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru"
(Izvor: Fena)

"Približavamo se zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru"

Usvajanje tri energetska zakona su ispunjenje naše ideje vodilje da građanima omogućimo niže cijene energije i približimo se EU standardima, ocijenio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Zahvalio je zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji su danas podržali tri nacrta zakona koji uređuju vrlo značajnu oblast u sektoru energije u Bosni i Hercegovini. To su zakoni o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH i o električnoj energiji Federacije.

- Usvajanjem ovih nacrta zakona značajno se približavamo zapadnoevropskim standardima u energetskom sektoru, pogotovo kada imamo na umu sve izazove koji su u ovim turbulentnim vremenima stavljeni pred energetski sektor, Federaciju BiH i u konačnici pred cijelu Bosnu i Hercegovinu. Za donošenje sva tri ova zakona obavezali smo se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i Sofijske deklaracije - poručio je Džindić.

Ovim današnjim činom, naglašava, ispunjavamo zadaću da ćemo BiH postepeno integrisati u evropska energetska tržišta zasnovana na Ugovoru o uspostavi Energetske zajednice. Također, ispunjavamo obavezu da kreiramo stabilan i jedinstven regulatorni okvir i tržišni prostor koji obezbjeđuje pouzdano snabdijevanje energijom i energentima i može privući investicije.

Podržali smo Zelenu agendu za Zapadni Balkan i stoga ovim ispunjavamo i zajednički rad sa EU na cilju da do 2050. godine Evropa bude klimatski-neutralan kontinent.

- Za donošenje sva tri ova zakona iz oblasti energije u Federaciji, ideja vodilja nam je bila ostvarenje jednog od osnovnih ciljeva, a to je stvaranje konkurentnog unutrašnjeg tržišta koje će svim građanima i kompanijama omogućiti niže cijene energije, veće standarde usluga, te koje će doprinijeti sigurnosti snabdijevanja i održivosti na okolinski prihvatljiv način - zaključio je Džindić.

federalna.ba/Fena

Nermin Džindić energetski zakoni
Edhem Bičakčić energetski zakoni
0 07.07.2023 18:30
Dom naroda FBiH sjednica energetski zakoni
0 26.06.2023 13:24
sastanak rudari Zenica Nermin Džindić
0 03.04.2023 10:39
Nermin Džindić cijene plin struja
0 13.12.2022 13:04