''Zlatni septembar'' za podršku djeci oboljeloj od raka i njihovim porodicama

Postavljanjem štanda u centru Sarajeva Udruženje ''Srce za djecu oboljelu od raka'' simbolično je započelo kampanju nazvanu ''Zlatni septembar'', a nizom aktivnosti u mjesecu septembru dodatno rade na podizanju svijesti o raku kod djece.

Glasnogovornica Udruženja Atifa Buldić - Bešić kaže da su, kao i tokom cijele godine, fokusirani na informiranje bh. javnost o malignim bolestima kod djece, problemima sa kojima se suočavaju i o potencijalnim rješenjima, ali i šta građani i bh. društvo mogu učiniti za tu djecu i njihove obitelji.

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina nema zvanični registar djece oboljele od raka ali, prema informacijama koje imaju sa dječijih hematoonkoloških odjela u Sarajevu i Tuzli gdje se i liječe ta djeca, varira broj novooboljele djece na godišnjem nivou. Posljednjih godina to je između 55 i 60 novootkrivenih slučajeva. 

- Nas roditelje najviše raduje što, u toj oblasti, medicina dosta napreduje. Ostvaren je značajan napredak, izlječivost je, iz godine u godinu, sve bolja, baš kao i dijagnostika - naglasila je u izjavi za novinare.

Afan Habibović član je MladiCe, mreže mladih izliječenih od raka. Uskoro će napuniti 19 godina, u 13. godini je obolio od tumora na mozgu, a iza sebe već ima ogromnu životnu pobjedu nad opakom bolešću. A kao što je, u njegovom procesu izlječenja ‘Srce za djecu’ pomoglo njemu, tako on sad pomaže djeci oboljeloj od raka i Udruženju.

Afan Habibović je inicijator trke/šetnje nazvane ''Zlatni krug'', a ove godine očekuje još veći broj sudionika nego je to bilo lani. Pozvao je sve građane da dođu 10. septembra u 11 sati u Visoko na trku/šetnju i tako podrže djecu oboljelu od raka, njihove porodice i Udruženje.

Mnogo mu znači i velika je motivacija, njemu i njegovim drugarima, to što je u taj projekt uključen i bh. triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić koji je ranije ove godine popeo najveću planinu svijeta Mount Everest.

Humanitarna trka/šetnja ''Zlatni krug'' centralna je aktivnost ''Zlatnog septembra'', a bit će održana 10. septembra u Visokom od 11 sati. Na štandu, kod zgrade SCC-a danas su dostupne i majice ''Zlatni krug'' koje su ujedno ulaznica za tu humanitarnu trku/šetnju u Visokom. Donacijom za majice građani mogu podržati tu trku, ali i generalno djecu oboljelu od raka i tako dati doprinos aktivnostima Udruženja ''Srce za djecu'' i projektima koji u fokusu imaju tu djecu i njihove roditelje, koji im tokom cijele godine pomažu da što lakše premoste sve prepreke s kojima se suočavaju tokom ali i nakon liječenja.

U okviru ''Zlatnog septembra'' u večernjim satima bit će upriličeno, sad već tradicionalno, osvjetljenje u zlatnu boju važnih građevina i znamenitosti u Bosni i Hercegovini. Ove godine ''zlatni'' će postati Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu i i Stari most u Mostaru.

federalna.ba/Fena

Zlatni septembar Zlatni krug Srce za djecu oboljelu od raka Afan Habibović
Srce za djecu oboljelu od raka Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka BiH
0 28.01.2024 09:48
Srce za djecu oboljelu od raka Federalni radio
0 23.12.2023 15:29
Afan Habibović Zlatni krug Visoko Zlatni septembar
0 16.09.2023 20:58
Srce za djecu oboljelu od raka Visoko
0 10.09.2023 15:02