Žižović: U proljetnom dijelu sezone fokus će biti na mladim igračima
(Izvor: Dino Durmić)

Žižović: U proljetnom dijelu sezone fokus će biti na mladim igračima

Mladen Žižović, šef stručnog štaba FK Sloboda za FTV je napravio osvrt na prvi dio sezone. Ne krije zadovoljstvo zbog napravljenog, ali ne spori činjenicu da se moglo osvojiti i više bodova. Ipak smatra da su ovu ekipu mnogi potcijenili. Govorio je Žižović i o pojačanjima za nastavak sezone, pripremama, angažmanu mladih fudbalera, ali i zalaganju onih standardnih, kao i ambicijama i planovima FK Sloboda za naredni period.

Nedostajalo je sportske sreće

"Krenuli smo odlično, osvojili 13 bodova. Na iznenađenje mnogih smo držali priključak ekipama. Osvojili smo 24 boda i to nas drži u gornjem dijelu tabele. Možemo žaliti za nekih rezultatima koji su plod sportske nesreće, kao što je to bilo u utakmicama protiv Željezničara na Grbavici i Sarajeva, kući protiv Tuzla Citya gdje smo promašili jedanaesterac. Na tim utakmicama smo trebali dobiti još nekoliko bodova po, objektivno, prikazanom na terenu ali ono što je najbitnije je to da smo pružili dobre igre i potvrda su dobri rezultati u ovoj polusezoni’’,smatra Žižović.

S obzirom da je Žižović, u odnosu na prošlu sezonu, zadržao skoro sve fudbalere koji su bili standardni, smatrali smo da su upravo ti rezultati doveli do nedostatka pobjedničkog mentaliteta i poljuljanog samopoudanja. Međutim, šef struke s Tušnja se nije složio s tom konstatacijom.

"Uspjeli smo izbaciti Zrinjski na Tušnju i plasirati se u četvrtfinale. Trebali smo imati malo više bodova. Međutim treba istaći način na koji smo mi osvajali bodove, bili smo svima konkurentni. Niti jedna ekipa nas nije nadigrala. Protiv Zrinjskog smo se opredijelili za jednu taktiku s obzirom da nismo mogli možda da im pariramo na drugačiji način. Izdržali smo do 80. minute i onda primili gol. Ne mislim da je uzrok toga nedostatak pobjedničkog mentaliteta zbog toga što su momci pokazali i ove sezone da smo na dobrom putu. Treba malo vise kvaliteta, kvalitetnog rada i da prođe vremena da bi igrači primili određene upute i da bi "primili" određene treninge. Jedna polusezona je malo. Treba nastaviti u ovom ritmu i mislim sa ćemo u proljetnom dijelu sezone biti ravnopravni svima. Nadam se da će nam se tas na vagi vratiti negdje, odnosno da ćemo imati više sreće’’, istakao je šef struke Tuzlaka.

Svaki fudbaler može bolje

Tuzlanska javnost je mišljenja da Dženis Beganović, iako je ponajbolji u timu, nije dostigao maksimum u nastupima. Postigao je šest golova u prvom dijelu jesenjeg dijela sezone, a onda ga je trener Žižović počeo koristiti i na drugim pozicijama. Najviše na poziciji zadnjeg veznog. Kaže da je veliko bogastvo za trenera kada jedan fudbaler može igrati kvalitetno više pozicija, baš kao i Beganović.

"Mislim da je bila duga sezona. Imali smo devetnaest kola Lige, dvije utakmice Kupa, pet ili šest prijateljskih utakmica. To je za četiri mjeseca 27 ili 28 utakmica što utiče na promjenu ritma i forme. Mislim da je Dženis odigrao kvalitetno, na jednom nivou kojeg mi tražimo. Naravno da svaki fudbaler može i bolje, ali generalno možemo biti zadovoljni i načinom treninga koje on odrađuje. Uvijek je na maksimumu. Pozicija je uslovljena i fudbalerima do 21 godine, odnosno fudbalerima koji možda svojim kvalitetom su ispred igrača do 21 godine ali igraju tu poziciju koju je Dženis igrao u nekom ranijem periodu, a to je pozicija napadača ili desnog ofanzivnog fudbalera. Na tim pozicijama imamo dva mlada reprezentativca, Osmića i Alića. Sigurno je da ćemo pokušati da dovedemo nekoliko fudbalera. Možda jedan ili dva, eventualno ako se otvori mogućnost za dovođenjem nekog mladog fudbalera, mi ćemo ga pokušati dovesti ili igrač koji će nam donijeti dodatni kvalitet. To je teško u ovom zimskom prijelaznom roku. Već imamo neke fudbalere s kojim smo obavili razgovor ili planiramo obaviti. Vidjet ćemo kako će se to realizovati u narednom periodu", kaže Žižović.

Husejinović, Jusić, Karišik i Bukvić su istinske vođe na terenu

Sa velikim brojem mladih i talentovanih fudbalera su iskusni i prekaljeni fudbaleri poput Emira Jusića, Saida Husejinovića, Miloša Karišika, ali i Semira Bukvića. Žižović ih smatra "produženom rukom" stručnog štaba na terenu. Ističe i njihove ljudske karakteristike van terena:

"To su tri igrača, koji su zajedno sa Bukvićem, malo iskusniji. Bitno mi je da li ti igrači mogu ili ne mogu, a ne koliko godina imaju. Idealno bi bilo da imaju osamnaest ili devetnaest godina i da pružaju odlične partije. Bitno je u svemu ovome da su Jusić, Karišik i Husejinović skoro kompletne pripreme, pa i takmičarski period prošli bez nekih velikih povreda ili mišićnih povreda koje u tim godinama odvoje fudbalera malo duži period od terena. Dobro smo ih dozirali. Njihova uloga je značajna i pored terena. Oni su nam ‘’produžena ruka’’ na terenu i preko njih šaljemo signale tim mladim igračima. Oni su istinske vođe. Bogatstvo je svakom treneru imati prije svega karakterne momke, posebno u tim godinama jer su igrači kada dođu pred kraj karijere malo sujetni, teški i ne mogu da prihvate neke činjenice kao što je činjenica da vrijeme ide. Mi s tim nemamo problema i zaista smo sretni i bogati što i van terena imamo pobrojane fudbalere’’, potcrtava šef stručnog štaba FK Sloboda.

Pripreme počinju 14. januara

Sloboda sa pripremama kreće 14. januara. Prvi dio će biti odrađen u Tuzli, a nakon toga se na Tušnju nadaju odlasku u toplije krajeve, što je najviše uvjetovano epidemiološkom situacijom. Razgovori sa nekim potencijalnim pojačanjima su već obavljeni, a sa nekim tek trebaju biti. Kao i na ljetnoj pauzi, neće posezati za dovođenjem velikog broja fudbalera. Postoji mogućnost dolaska jednog, eventualno dvojice fudbalera i ako se otvori prilika za dovođenjem nekog mladog fudbalera. Svi oni moraju biti nadogradnja na već postojeći kadar.

Prate rad i zalaganje mladih fudbalera

Na Tušnju aktivno prate i mlade fudbalere koji su na posudbi, a to su Armin Vrabac (Budućnost Banovići), Armin Mustačević (Bratstvo Gračanica), Harun Hadžibeganović (Vis Sim Bau) i Dalibor Drakulić (TOŠK Tešanj) koji je na početku sezone zadobio tešku povredu koljena. Napominje Žižović u razgovoru da je bitno da fudbaleri nakon izlaska iz omladinskog pogona, uz kvalitetan rad, imaju i minute na terenu, te da zbog toga stručni štab vjerovatno neće posezati za povratkom nekog od nabrojanih na zimskoj pauzi.

"Sigurno da igrači poslije omladinskog pogona imaju određeni vakuum. Teško se odmah nametnuti u prvom timu. Mi smo drugačiji od ostalih i više obraćamo pažnju ma momke koji izađu iz omladinskog pogona. Maksimović i Kurtalić su bili na pozajmicama i vratili su se na najbolji mogući način. Sad su jedni od nosilaca igre Slobode. Pratimo i Vrabca, Hadžibeganovića, Mustačevića koji jedan od vrlo kvalitetnih golmana u Bratstvu i sigurno da imamo i njih u fokusu. Bitno je da imaju minutažu. Mi nećemo mnogo mijenjati. Moguće je da ih na ljeto vratimo. Mustačević je najviše pokazao, Vrabac je bio strijelac u uvodnim kolima, Hadžibeganović je sa nama i trenirao zadnjih nekoliko sedmica. Pratimo i analiziramo, međutim prije da ćemo se na ljeto odlučiti za povratak nekog od njih’’, kaže pred kraj razgovora Mladen Žižović.

Fokus na mladim igračima

Za kraj razgovora Žižović kaže da će i u proljetnom dijelu sezone u fokusu biti mladi fudbaleri koji će se za svoju minutažu boriti napornim radom jer, on kao trener, ne želi da dijeli fudbalere na mlade i stare, nego na one koji mogu i žele da igraju kvalitetan fudbal i one koji to ne mogu na traženom nivou. Smatra da pojedini fudbaleri poput Maksimovića mogu dati ekipi mnogo više i da će struka dodatno raditi na podizanju njihove forme.

"Fokus nam je na mladim igračima, odnosno igračima koji su prošli omladinski pogon Fudbalskog kluba "Sloboda" i to je opredjeljenje kluba. Nismo bili pod pritiskom rezultata, ali se otvorilo da cijeli dosadašnji dio sezone budemo u gornjem dijelu tabele i uporedo s tim da pokušamo da isprofilišemo nekoliko fudbalera. U svemu tome se najviše istakao Maksimović koji je skrenuo pažnju na sebe iako očekujem da on može i mora da igra još bolje. On više nije mlad igrač. Ima sezonu ili dvije iza sebe na seniorskom nivou. Morat ćemo sljedeće godine da dignemo nivo forme za pojedine igrače. Ne želim da ih dijelim na mlade ili stare, nego na igrače koji mogu i hoće i koji u datim okolnostima trebaju da prevagnu i donesu kvalitet ekipi. Nadam se da će jos nekoliko njih privući pažnju na sebe što će nam omogućiti da budemo konkurentni i da pomrsimo račune ekipama koje su iznad nas. Mnogi nas ne smatraju dovoljno ozbiljnim što nama daje priliku da ih ugrozimo. Mi smo ih već jednom demantovali, pokušat ćemo to i na polusezoni svojim kvalitetnm radom da dovedemo ekipu do toga da možemo bilo koga pobijedit. I mi ćemo se pokušati izboriti za svoj dio kolača i da mi budemo neko ko će se boriti za Evropu ako se ukaže prilika, ako ne to onda da budemo konstantni i da Slobodu osiguramo da se više ne bori za opstanak jer je ovo grad i klub koji godinama vapi za iskorakom. U narednom periodu nam je želja da dovedemo klub na nivo da svake godine klub bude u nekom evropskom takmičenju’’, završio je Žižović.

federalna.ba/Dino Durmić

Mladen Žižović FK Sloboda
FK Tuzla City FK Sloboda Premijer liga BiH u nogometu
0 07.08.2022 19:14
Tuzla Cityja fudbal FK Sloboda
0 05.08.2022 13:51
sport fudbal nogomet Adnan Jahić Sloboda FK Sloboda Tuzla
0 23.06.2022 22:34
sport fudbal nogomet FK Sloboda
0 15.06.2022 11:30