Žiri Berlinala želi da pomiri komercijalni i autorski film
(Izvor: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH)

Žiri Berlinala želi da pomiri komercijalni i autorski film

Žiri 72. izdanja filmskog festivala Berlinale, okupljen ove godine direktnim učešćem, poslije prethodnog "virtuelnog izdanja", izrazio je danas želju da pomiri autorski i komercijalni film prije početka trke za Zlatnog medvjeda.

"Uloga Berlinala je da pokaže da nema procjepa između komercijalnog i autorskog filma", rekao je japanski reditelj Ryusuke Hamaguchi, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa članovima žirija kome predsjedava američki reditelj Night Shyamalan.

"Kada se gleda istorija (filma) ranije nije bilo jaza između te dvije kategorije", rekao je Hamaguchi jedan od velikih imena japanskog filma koji je upravo dobio četiri nominacije za Oskara za "Drive my Car" uključujući i za najboljeg reditelja.

Night Shyamalan je potvrdio da je to vrlo važna tema i istakao da su njegova djela, često svrstana u kategoriju "trilera" ili "horor filma" prije svega drame.

"Kad pravimo komercijalni film, priča se smišlja samo za publiku da učini da se ona trese ili da se smije. Kad gledalac izađe iz bioskopa nije neophodno transformisan ali voli ono što je video, rekao je Shyamalan.

"S druge strane nezavisni film, to je stanovište jedne određene osobe, novi pogled na svijet. Izlazite iz bioskopa izmijenjeni, niste više isti, iako je za to teži pristu. Moja nada je da ljudi mogu mene malo da vide (u mojim filmovima) i da ja vidim njih", rekao je on.

Danska glumica Koni Nilsen ("Gladijator", ili kraljica Amazonki u filmu "Čudesna žena), rekla je da su blokbasteri vrlo važni da zatim zainteresuju gledaoce za jedinstvenije glasove sa težim pristupom, i dodala da su filmski festivali neophodni da pomiješaju te stvari.

Berlinski filmski festival otvara se danas i završava se 16. februara ceremonijom dodjele nagrada, među kojima i Zlatni medvjed koga je prošle godine dobio Rumun Radu Jude.

federalna.ba/Beta

Berlinale kultura Film & TV