Zip-line u Parku Fortica: Adrenalinska atrakcija koju vrijedi isprobati

Već dvije godine turističku ponudu Grada Mostara između ostalog čini i Park Fortica u sklopu kojeg i istoimeni zip-line - prvi u Bosni i Hercegovine dužine hiljadu metara.

Inicijativa o gradnji potekla je iz Brdsko-biciklističkog udruženja Mostar prije pet godina, a u sklopu kasnijeg projekta podržanog od strane Turističke zajednice HNK-a i Federalnog ministarstva turizma i okoliša izrađena je sajla, sa koje se pušta predivan pogled na Mostar.

“Ideja se pojavila nakon što smo vozili bicikle ovih dijelom Fortice, pošto u samom gradu ne postoje staze. Osjetili smo tad i potrebu da uredimo prostor, pošto je okolo bilo mnogo divljih deponija, koje su ugrožavale grad i predstavljale smetnju i za nas bicikliste. Ovdje smo i bez infrastrukture organizovali utrke. Zatekli smo stari, urušeni italijanski bunker iz Drugog svjetskog rata i došli na ideju da ga pretvorimo u planinski dom. To je kasnije postalo okupljalište biciklista i zaljubljenika u prirodu. Obratili smo se prethodno Gradskoj upravi Mostara, čijom odlukom nam je dodijeljen objekat uz obavezu da ga renoviramo. Na kraju imamo izletište, koje je objedinilo sve potencijale ovog kraja. Fortica je inače izletište Mostaraca koje oduvijek krasi gusta borova šuma. Tu je hladovina i odavde je najljepši pogled na grad“, rekao je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Udruženja Đani Rahimić.

Projekat je osim Gradske uprave Mostara, Turističke zajednice HNK-a i Ministarstva okoliša FBiH, podržan i od brojnih prijatelja Udruženja.

“Prikupljali smo sredstva na razne načine. Aplicirali smo za grantove, pomagali su i volonteri i privatne kompanije. Znalo se desiti da čovjek dođe na izlet i kada vidi sve ovo ovdje, sam od sebe ostavi novac za pomoć. Jedan od ciljeva Udruženja svakako je da napravimo nešto važno za rekreaciju, jer u gradu nema mnogo prostora za to“, navodi Rahimić.

Kada je zaživio Dom, biciklisti su tragali za najjednostavnijim načinom da projekat se održi, te je donesena odluka o gradnji zip-linea.

“On je u početku pobudio veliko interesovanje sugrađana. Posljednja je ujedno bila i dosad najlošija sezona za nas zbog pandemije, ali svakako nismo osjetili pad poput drugih turističkih radnika, obzirom da smo ostvarili prihode od kojih smo isplatili i zaposlene i volontere. Spasili su nas domaći turisti koji su i prije pandemije činili oko 60 posto naših posjetilaca. Nekoliko turističkih agencija Park Fortica uvrstilo je u svakodnevnu ponudu u sklopu tura za turiste iz inostranstva“, pričao je Rahimić. 

Zip-line danas čine dvije sajle dužine jedan kilometar. Cijena dvije vožnje (s jedne tačke na drugu i natrag) iznosi 40 KM. Za korisnike je obezbijeđeno i vozilo koje ih vraća na početnu tačku. Inače, u parku je stalno zaposleno dvoje ljudi, a značajan doprinos daju i volonteri. U svakom trenutku sezone na Fortici je angažovano šest osoba.

Tačka do koje ”lete” korisnici zip-linea od nekadašnjeg italijanskog bunkera nazvana je Stolac. I na ovom dijelu Fortice u prošlosti se nalazio bunker. Planinski dom na Fortici nudi i hranu i piće.

“To je neizostavno i nešto što su ranije tražili gotovo svi posjetioci, iako u Udruženju u početku nismo imali namjeru baviti se ugostiteljstvom. Na ovakvim mjestima praksa je da se jede. To je tradicija. Osim toga, obezbijedili smo i smještaj, odnosno 12 kreveta za spavanje. UNDP nam je pomogao da opremimo sobe. Imamo solarni panel, vodu, pa turisti imaju idealne uslove za boravak ovdje“, rekao je Rahimić.

Vidikovac na Fortici krasi i najveća zastava Bosne i Hercegovine u Hercegovini. 

federalna.ba/AA

Mostar
Predrag Matvejević Mostar
0 05.10.2022 21:47
Svjetski dan učitelja Mostar
0 05.10.2022 12:08
Mostar Strip vikend Mostrip
0 03.10.2022 21:10
Mostar Transparency International u Bosni i Hercegovini
0 03.10.2022 20:45
Opći izbori 2022 izbori Mostar
0 02.10.2022 17:05