Zimska oluja ne jenjava u centralnim i istočnim dijelovima SAD-a
(Izvor: EPA-EFE/MATT CAMPBELL)

Zimska oluja ne jenjava u centralnim i istočnim dijelovima SAD-a

Ogromna zimska oluja zahvatila je danas centralne i sjeveroistočne dijelove SAD gdje je donijela obilan snijeg i led.

Oluja je učinila putovanje teškim i opasnim, ako ne i nemogućim, dok su hiljade domaćinstava ostala bez struje, a u nekoliko država zatvorene su škole.

Upozorenja na zimu i ledene oluje ostala su na snazi za široki pojas SAD koji je zahvatio prostor od Teksasa preko Srednjeg zapada do Nove Engleske, saopštila je Nacionalna meteorološka služba /NVS/.

Više od 100 miliona ljudi u najmanje 25 država danas je pod upozorenjima o zimskom nevremenu, javio je CNN.

Štetna ledena oluja zahvatila dijelove Teksasa, Arkanzasa i Kentakija. Do sutra ujutru na pojedinim mjestima moglo bi da se nakupi više od 1,25 centimetara leda, što bi moglo da izazove nestanke struje, oštećenje drveća i opasne uslove za putovanje, upozorila je meteorološka služba.

Nakon što je oluja juče donijela veliki snijeg na Srednji zapad, u nekim dijelovima regiona očekuje se da će danas i sutra pasti još oko 15 centimetara. Snijeg će biti praćen jakim vjetrom koji će duvati brzinom i do 56 kilometara na čas koji bi mogao značajno da smanji vidljivost.

Školski okruzi u nekoliko država, uključujući Teksas, Mičigen i Ohajo, otkazali su danas nastavu. Škole u ​​Dalasu zatvorile su škole koje je pohađalo 145.000 učenika za danas i sutra.

Više od 50.000 domova i preduzeća u Teksasu i još 25.000 u Arkanzasu ostalo je jutros bez struje.

Otkazano je više od 1.000 letova na i sa aerodroma u Dalasu i Ostinu, a još 500 je otkazano sa i na Međunarodni aerodrom u Čikagu. Ukupno je otkazano više od 4.000 letova.

Oluja će sniziti temperature. Najviša temperatura na mnogim mjestima širom ravnice i doline Misisipija biće između 20-40 stepeni ispod prosjeka u narednih nekoliko dana.

federalna.ba/Srna-Reuters

SAD