ZHK najavio uspostavu registra oboljelih od malignih oboljenja
(Izvor: Fena/ Vlada ZHK)

ZHK najavio uspostavu registra oboljelih od malignih oboljenja

Predstavnici Vlade Zapadnohercegovačkog kantona i predstavnici udruuženja koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije BiH održali su u utorak radni sastanak u Širokom Brijegu.

Povod sastanka bio je Zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kojim se pozivaju kantonalne vlade i zavodi za zdravstveno osiguranje, koji su ostvarili suficit, da se osiguravanjem sredstava u budžetima pridruže u rješavanju problema liječenja pacijenata oboljelih od karcinoma i osiguraju dio sredstava potrebnih za njihovo liječenje do kraja tekuće godine, kao i da ovaj problem bude sistemski riješen već od 2024. godine.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav kazao je kako će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli oboljelima od malignih bolesti.

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona Predrag Čović rekao da je Vlada opredijeljena za rješavanje socijalnih pitanja.

''Želimo biti na usluzi građanima i pokušat ćemo iznaći sredstva kako bismo mogli odgovoriti na potrebe građana, posebno iz našeg Kantona'', dodao je.

Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHK Vilson Crnjac je naglasio činjenicu kako federalni nivo ne osigurava dovoljno sredstava za Fond solidarnosti, što je, kako je istaknuo, njihova zakonska obveza.

Stoga pokušavamo iznaći način kako pomoći pacijentima, ali, naravno, u granicama pozitivnih zakonskih propisa, kazao je Crnjac.

Ministar Pejić je najavio projekt koji se planira realizirati, a riječ je o registru oboljelih od malignih oboljenja na nivou ZHK.

Inače, sastanku su prisustvovali predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH Vedad Dževlan, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti ''Snaga'' u BiH Alma Stefanisin te predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke ''Renesansa'' Enida Glušac.

Predstavnici Udruženja su  izrazili su nadu da će Vlada iznaći načina kako pomoći oboljelim pacijentima. Također, iznijeli su problematiku liste čekanja u Fondu solidarnosti.

Predsjednik Čović je  istaknuo kako je  potrebno tražiti sistemska rješenja, kako bi se ravnomjerno raspodijelile obveze na svim nivoima vlasti, objavila je Vlada ZHK.

federalna.ba/Fena

Zapadnohercegovački kanton onkološki pacijenti Fond solidarnosti registar
Vlada ZDK registar kućna ložišta zaštita prirode
0 17.05.2024 10:28
citostatici onkološki pacijenti
0 10.05.2024 17:07
Mostarski sajam Zapadnohercegovački kanton cikloturizam
0 19.04.2024 17:16
Zapadnohercegovački kanton Ljubuški Grad Ljubuški maturanti
0 23.03.2024 08:53