videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Zero Emission i Kanton 10 formirali GET Holding – za upravljanje obnovljivim izvorima energije

Švicarsko gospodarsko društvo Zero Emission AG i predstavnici vlasti Kantona 10 u Livnu su zaključili i svečano potpisali ugovor o formiranju zajedničkog poduzeća GET Holding d.o.o. koje će nastojati razviti, izgraditi i upravljati ekosustavom za obnovljive izvore energije na prostoru kantona.

Strane investitore u Kanton 10 doveli su bogati resursi za proizvodnju zelene energije, te su, u suradnji s domaćim gospodarstvenicima, na realizaciji jednog od takvih projekata, u ovom kantonu prisutni već nekoliko godina.

Izvršni direktor Zero Emissiona AG Porin Ivanišević podsjetio je na prvi projekt, na Širokoj Dragi, vjetropark od 120 MWh: „Mi smo zajedno investirali, korak po korak, i ja sam naučio da ovaj kanton ima jako veliki potencijal, da možemo više raditi.“

„Svaki investitor je dobrodošao, naravno, ako se ispune zakonske pretpostavke da možemo surađivati“, istaknula je Dijana Puzigaća, ministrica gospodarstva Kantona 10.

Stavljanjem potpisa na ugovor Vlada je sa Švicarskom tvrtkom i domaćim gospodarstvenicima formirala zajedničku tvrtku GET Holding.

„Suvlasništvo Vlade je 10%. Ja sam uvjeren da će ovo promijeniti izgled kantona i odnose u kantonu i kad je u pitanju iskoristivost obnovljivih izvora energije, odnosno iskorištenje zelene energije koja je prirodni potencijal ovog kantona“, kazao je predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Vukadin (HNP).

Prvi korak će biti izgradnja vjetroparkova na dvije lokacije, Vagnju i na Kruzima.

„Drugo je razvoj i ispitivanje solarne energije, izgradnja solarnih panela. Uz to se pojavila još i ideja o proizvodnji zelenog vodika“, navodi Pero Vrdoljak, direktor GET Holdinga.

Zahvaljujući domaćim investitorima i strateškim partnerima koji su ponudili ovakav oblik suradnje, Vlada Kantona 10 će imati koristi i od rasta vrijednosti svog udjela u GET-u, kao i odgovarajuće zarade od dividendi društva i stvaranja GET-ovog obrazovnog fonda.

federalna.ba

GET Holding Zero Emission Kanton 10