Zenički studenti dizajna i tehnologije drveta u EU projektu 'TalentMagnet'
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Zenički studenti dizajna i tehnologije drveta u EU projektu 'TalentMagnet'

Petnaest studenta prve i druge godine Odsjeka za dizajn i tehnologije u drvopreradi Mašinskog fakulteta Univerziteta Zenica, sudjelovat će u dvogodišnjem međunarodnom projektu „TalentMagnet“, koji finansira Evropska unija.

Profesor dr. Darko Petković, voditelj tog studijskog programa i direktor Centra za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici (CIP UNZE), danas je zeničkim studentima održao i prezentaciju projektnih aktivnosti te uključivanja ciljnih skupina u realizaciju projekta iz programa Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020 (DTP).

- Projekt ima za cilj da talentovane, mlade pojedince zadrži u lokalnim zajednicama. Kroz naredne dvije godine mi ćemo pokušati da različitim aktivnostima animiramo naše studente ovog odsjeka, da pokažu svoja znanja, vještine, kompetencije, talenat... te da, u saradnji sa regionalnom zajednicom, radimo na tome da oni, u budućnosti, ta svoja znanja i plasiraju ovdje - kazao je profesor Petković.

Partneri u projektu su 18 evropskih gradova, agencija, ureda, iz 12 država. Petković najavljuje da će biti uključene i naše, bosanskohercegovačke firme.

- Već imamo i neke ideje da, recimo, kroz reciklaže tehnologije; kroz energetsku efikasnost, ponudimo neka rješenja koja bi bila kompatibilna sa ovim projektom - ističe Petković.

U projektu „TalentMagnet“, koji je, ustvari, podvlači prof. Petković, projekt “Poboljšani institucionalni kapaciteti i novo upravljanje na višem nivou za privlačenje i zadržavanje talenata u Dunavskom području”, sudjeluju regionalni partneri iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Austrije...

-U zavisnosti od uslova za putovanja; da li će i kakve će se aktivnosti planirati van BiH, ali, u svakom slučaju, vjerujemo da ćemo posebno umrežavanje imati u regiji i želju da razmijenimo iskustva sa partnerskim institucijama te da projekat da najveće benefite, koje možemo očekivati, za naše studente i za širu zajednicu - objašnjava Petković.

Uz podršku Vlade Zeničko-dobojskog kantona, najavljuje, pokušat će da ciljnu skupinu, ovu grupu studenata, uključe u sve naredne aktivnosti.

- Mi nismo nosioci projekta. Nosioc je Naučno-istraživački centar „Bistra“ iz Ptuja (Slovenija), a mi smo samo partneri, koji učestvuju u ovim aktivnosti.

Međutim, želja nam je da što više aktivnosti bude realizovano ovdje, na Mašinskom fakultetu u Zenici te da to bude jedan pilot-projekat, jer i za nas je ovo jedna novina- ističe Petković, koji najavljuje kako će projekt proširiti i na studente drugih odsjeka tog fakulteta.

Posebno su, podvlači, dobrodošli studenti iz IDEA-laba, koji se bave studentskim preduzetništvom. Partner u projektu je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte ZDK-a.

- Cilj je aktivno uključivanje mladih generacija, odnosno projekt ima za cilj zadržavanje mladih talenata u Dunavskoj regiji - kazao je Emir Bihorac, koordinator na projektu te stručni savjetnik za pravne poslove Stručne službe za razvoj i međunarodne projekte ZDK-a.

federalna.ba/Fena

obrazovanje studenti BiH Zenica Darko Petković TalentMagnet EU Evropska Unija Europska Unija Mašinski fakultet Univerziteta Zenica
EU Rusija sankcije
0 23.02.2024 12:06
Rusmir Isak KPZ Zenica Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica Zenica
0 22.02.2024 17:20
ženska nogometna reprezentacija BiH Švedska
0 22.02.2024 14:59