Zenički rudari odbili sići u jame
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Zenički rudari odbili sići u jame

Rudari druge smjene Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica nisu u 15 sati sišli u jame, a menadžmentu tog preduzeća poručili su da ih niko ne može spriječiti da štrajkuju.

Direktor Mensur Hukić izložio je situaciju u kojoj se nalazi preduzeće, a što je danas  prezentirao i novinarima na pres-konferenciji.

Hukić je radnicima kazao da bankama treba "barem dva dana" da sa računa skinu sve blokade, čak i da u toku sutrašnjeg dana osiguraju novac za isplatu plata, a za koje im nedostaje više od 1,4 miliona KM.

-Direktore, najmanje si kriv. Ali, imat ćete problem ovdje. Zovite i tražite plate -  kazao je Džemal Vardo, te dodao da rudari neće raditi bez plate.

Danas je istekao rok za isplatu aprilske plate i toplog obroka, a zahtijevaju i isplatu dijela plate za mart, odnosno novca za rate kredita koji su im banke već skinule sa njihovih računa.

Rudari su poručili da zahtjevaju dolazak federalnog premijera Nermina Nikšića, direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admira Andelije i svih nadležnih za rudnike.  

Radnici su se okupili kako bi  poslovođe obavile evidenciju, ali ne žele ići na posao.

federalna.ba/Fena

Zenica rudari