videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Zenička limena glazba na otvaranju SFF-a

Na otvorenju Sarajevo Film Festivala ove godine učestvuje i jedan od najstarijih duhačkih orkestara u BiH. Muzičari iz Zenice, nakon što su stigli sa turneje iz Francuske i otvorili Zenica Summer fest, intenzivno vježbaju, kako bi publika na Sarajevo Film Festivalu mogla uživati uz potpuni ugođaj.

Zenički orkestar osnovali su stručnjaci češkog i slovačkog porijekla 1926. godine, koji su tada radili u Rudniku i u Željezari Zenica. Danas, iako ostvaruju sjajne uspjehe, i dalje se za svoj opstanak bore isključivo kroz projekte. Sviraju na instrumentima starim oko 60 godina i svojim vlastitim, a vježbaju u iznajmljenom prostoru. Oni se na to ne osvrću. Njihova misija je osim ostalog pružiti mladim umjetnicima dodatnu edukaciju i mjesto gdje će usavršavati svoj talenat.

Prošli mjesec bili su na turneji u Francuskoj. Učešćem na karnevalu u Mazametu bili su veoma zapaženi te su ostvarili nova poznanstva i pozive za učešće na narednim karnevalima.

Iako je nekada teško uskladiti vrijeme, izvršiti pripreme nota i instrumenata, izabrati repertoar, kažu da žele dati svoj doprinos kulturi i umjetnosti i učiniti da njima, ali i onima u njihovom okruženju jednostavno bude lijepo.

federalna.ba

Duvački orkestar Zenica limena glazba SFF