videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Zeničani se već 15-ak dana griju na plin iz novog postrojenja Toplane Zenica

Potpuno nova plinska kotlovnica, s tri kotla, ali i ostalim postrojenjima koja su nužna da bi proces proizvodnje i zagrijavanja grada Zenice bio u funkciji puštena je u probni rad prije 15-ak dana.

Trenutno je u toku faza ispitivanja i testiranja dok kotlovi ne postignu potrebne parametre. Nakon toga u rad će biti pušteno i postrojenje za dimne plinove kako bi imali kvalitetno prečišćen plin prema standradima Evropske unije. Veliku ulogu u ovm procesu punom izazova imali su mladi inženjeri.

"Kotlovi rade bez većih problema. Hoćemo da dovedemo efikasnost poslova na maksimalni nivo. To se može uraditi samo u ovakvim slučajevima ko što je sad, da rade sva tri kotla da proizvode i da vršimo sva moguća podešavanja", pojašnjava Emir Krgo, generalni direktor Toplane Zenica. 

"Jedna od najtežih stvari jeste sam proces sagorijevanja goriva koji se tu krosti, ali uspjeli smo i veoma smo sretni što smo riješili taj dio problema. Također, još jedan problem jeste covid pandemija, a bilo je veoma teško koordinisati slanje ljudi iz Finske u Bosnu i nazad", rekao je Mikko Martala, finansijski direktor KPA Unicon iz Finske.

Projekat ukupne vrijednosti oko 53 miliona eura realizovan je u partnerstvu kompanije Arcelor Mittal Zenica, Grada Zenice, te finski fond i proizvođač opreme. Finasiran je 80 posto iz kreditnih sredstva EBRD-a i partnera, a garanciju je u potpunosti osigurala Arcelor Mittal grupacija.

"Kao predstavnici EBRD banke smo veoma zadovoljni ovom projektom s obzirom na to da ispunjavate ono za šta se mi zalažemo", istakla je Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u BiH.

"Imali smo nekolilko problema, ali uz podršku tima uspjeli smo da prevaziđemo to, a sada je najvažnije da dobijemo podršku Vlade za dobijanje upotrebne dozvole", kaže Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelor Mittal Zenica.

Pored energetskog, projekat ima i ekološki značaj, jer izbacivanjem uglja neće biti prašine ili će biti značajno smanjena. Također, emisija sumpor-dioksida biće manja deset puta. To će tek pokazati kontinuiran monitoring na postrojenjima.

"Imali smo problem transporta pepela u Podbrježje, pa se onda taj pepeo slao na Raču. Naravno da toga više nema. Nema pepela, nema zatrpavanja Rače. Uzimanje vode iz zahvata iz Bosne je drastično manje", dodaje Krgo.

Smanjenjem prašine i SO2 biće ispunjeni uslovi za dobijanje okolinske dozvole, a Zeničani će u konačnici osim dobrog grijanja, dobiti i čistiji zrak.

federalna.ba

Zenica grijanje
Đački dom Nedžad Ibrišimović Zenica
0 17.08.2022 11:42
Azimuth 135 Zenica Smetovi
0 10.08.2022 21:16
Bentbaša Cliff Diving Bentbaša sport Sarajevo BiH Mustafa Šarić Zenica
0 06.08.2022 19:05
Zenica saobraćajna nesreća
0 06.08.2022 09:21