Žene u Evropskoj uniji od danas do kraja godine 'rade besplatno'
(Izvor: Ilustracija)

Žene u Evropskoj uniji od danas do kraja godine 'rade besplatno'

Ove godine Evropski dan jednakih zarada pada na 15. novembar, što znači da žene od danas do kraja godine "rade besplatno" u poređenju sa muškim kolegama.

Prosječna razlika u platama muškaraca i žena na istim poslovima u Evropskoj uniji iznosi 13 odsto.

Iako se razlika u zaradama u posljednjih 10 godina smanjila za 2,8 odsto, taj napredak je i dalje spor, saopštila je Evropska komisija.

Za svaki euro koji danas zaradi muškarac, žena će dobiti 0,87 eura, navodi se u saopštenju.

Najmanja razlika u platama je u Luksemburgu, gdje žene zarađuju 0,7 odsto manje od muškaraca. Zatim slijede Rumunija (2,4), Slovenija (3,1), Italija (4,2) i Poljska (4,5).

U 11 država članica razlika u platama je veća od prosjeka EU, pri čemu je u Letoniji i Estoniji razlika veća od 20 odsto. U Austriji žene u prosjeku dobijaju 18,9 odsto manju platu od muškaraca, a u Njemačkoj 18,3 odsto.

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova i komesarka za jednakost Helena Dali saopštile su uoči ovog simboličnog dana da je jednaka plata za jednak posao osnovni princip Evropske unije i da je ključno obezbijediti transparentnost zarada.

"Nepravda rodnog jaza u platama se ne može riješiti bez promjene strukturnih neravnoteža u društvu. Zato je Evropska komisija udvostručila napore na obezbjeđivanju rodne jednakosti i uklanjanju uzroka nejednakosti u zaradama", rekle su Jurova i Dali.

One su navele da je Evropska unija blizu ostvarenja rodne ravnoteže u upravnim odborima korporacija i izrazile očekivanje da će članice EU unaprijediti pristupačno visokokvalitetno obrazovanje u ranom djetinjstvu i dugotrajnu njegu, što je preduslov za podršku učešću žena na tržištu rada.

"Moramo da osnažimo žene kako bi mogle da ispune svoj potencijal", istakle su evropske zvaničnice.

Prema njihovim riječima, važan "dio slagalice" koji nedostaje jeste transparentnost plata.

"Transparentnost plata doprinosi okončanju rodne nejednakosti u platama od samog početka i osnažuje radnike da ostvare svoje pravo na jednaku zaradu za isti posao ili posao jednake vrijednosti", rekle su Jurova i Dali i pozvale Evropski parlament i Savjet EU da bez odlaganja usvoje prijedlog Direktive o transparentnosti plata.

U saopštenju Komisije se navodi da devet od 10 Evropljana smatra da je neprihvatljivo da su žene manje plaćene nego muškarci za isti posao, a da većina evropskih radnika podržava objavljivanje prosječnih zarada po tipu posla i polu u njihovoj kompaniji.

"Rodni jaz u platama je simptom većih strukturnih neravnoteža između žena i muškaraca u ekonomskoj zastupljenosti, pristupu obrazovanju i odgovornostima za brigu o domaćinstvu", navodi se u saopštenju.

federalna.ba/Beta

nejednakost plata žene muškarci EU