videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

Žene su sve češće izložene i akušerskom nasilju

Borba za ženska prava i nakon stotinu godina i dalje nije završena. Žene se u cijelom svijetu bore sa raznim predrasudama, diskriminacijom, većinom manje zarađuju od svojih muških kolega i trpe svakodnevno razna nasilja, od psihičkog do fizičkog. Ove godine u fokusu obilježavanja Međunarodnog dana žena, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i regionalno, jeste akušersko nasilje nad ženama. Tim povodom održan je i Osmomartovski marš u Banjoj Luci.

„Siguran porođaj je političko pitanje“ slogan je ovogodišnjeg Osmomartovskog marša, posvećenog Međunarodnom danu žena. Žene ne žele da im ljubaznost i dobar tretman u klinikama zavisi od toga koliko novca su stavile u kovertu. Dosta loših iskustva podijelile su u anketi koju je provelo Udruženje građana „Oštra nula“.

„To je pokazala i naša anketa - više od 400 ispitanica se žalilo upravo na te uslove. Hrana jeste loša, ali postoji nasilje koje mi doživljavamo na porodu. Veliki broj ispitanica je reklo da su istraumatizovane svojim prvim iskustvom - da više nikada neće roditi“, govori Milica Pralica, aktivistkinja i predsjednica Udruženja građana „Oštra nula“.

Iz Fondacije „Udružene žene“ poručuju da je veoma bitno skrenuti pažnju javnosti na ekonomska prava žena, jer su često baš one te koje trpe ekonomsko nasilje. Tokom marta organizovale su niz akcija i događaja.

„11. marta će se u Banjoj Luci dijeliti kartice za zdravlje umjesto karanfila – za besplatne preglede za žene koje pokažu interesovanje i koje nam se pridruže 11. marta u 12 časova“, kazala je Gorica Ivić, koordinatorka Fondacije Udružene žene.

Mediji su bitna karika u izvještavanju o pravima žena i nasilju nad njima. Međutim, mnogim novinarima ta tema nije atraktivna. Maja Isović-Dobrijević je novinarka koja se ovim temama bavi tokom cijele godine: „Te teme možda nisu atraktivne kao neke političke, ali ne znači da su to teme koje su manje značajne. Svakako je važno da se o njima govori, ako ne baš stalno - onda bar mnogo češće“.

Ankete govore da je ženama ovaj dan kao i svaki drugi - jer godina ima 365 dana, a borba za prava koja nemaju su svakodnevna. Od raznih predrasuda, stereotipa, do raznih oblika nasilja.

federalna.ba

Dan žena 8. mart nasilje nasilje nad ženama
nasilje UN Antonio Gutteres Naftali Bennett Mahmoud Abbas
0 24.04.2022 16:01
Amerika napad saobraćajna nesreća nasilje
0 21.04.2022 13:38
nasilje Indija hindusi Muslimani
0 18.04.2022 09:41
Izrael Palestina nasilje
0 14.04.2022 08:42
Izrael Palestina nasilje
0 13.04.2022 10:28