Žene podzastupljene u mnogim sferama života, posebno u politici - okrugli stol

Žene podzastupljene u mnogim sferama života, posebno u politici - okrugli stol

U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" u Skupštini Brčko distrikta BiH u petak je održan okrugli stol na temu "Institucionalni okvir za ravnopravnost spolova na razini Brčkog" s ciljem analize učinkovitosti postojećih politika i institucionalnog okvira za ravnopravnost spolova u Distriktu i donošenja novih ili poboljšanja postojećih mehanizama za ravnopravnost spolova.

Organizatori okruglog stola bili su Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Skupštine Brčkog u suradnji s Misijom OESS-a u BiH.

Predsjedateljica skupštinskog Povjerenstva za zaštitu ljudskih prava Milijana Simić rekla je da je nužno urediti zakonski okvir i politike za rodnu ravnopravnost, te da Distrikt ima Akcijski plan za rodnu ravnopravnost, koji još nije implementiran, priopćeno je iz brčanske Skupštine.

"Nikad neću biti zadovoljna položajem žena u društvu, posebno u politici i institucijama. Mislim da su žene zapostavljene na radnim mjestima i nisu jednako plaćene za iste poslove kao i muškarci", istaknula je Simić.

Predsjedatelj skupštinskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Senad Osmanović rekao je da bi Distrikt trebao više pozornosti posvetiti pitanjima o ravnopravnosti spolova nego do sada, o čemu, kaže, svjedoči broj zastupnica u Skupštini, kojih ima tri od 31 zastupnika.

"To je rezultat izbora koji se provode, ali i stranke se trebaju više pozabaviti zastupljenošću žena u političkom životu", poručio je Osmanović.

Službenica za rodna pitanja u Uredu voditelja Misije OESS-a u BiH Lejla Mamut rekla je da su žene podzastupljene u mnogim sferama života, posebno u politici.

Mamut, koja se unutar Misije OESS-a u BiH bavi i udjelom žena u političkom životu u BiH, rekla je da je broj izabranih žena u svim zakonodavnim tijelima na svim razinama vlasti u BiH i dalje ispod 30 posto.

Okruglom stolu nazočili su članovi povjerenstava, zaposleni u Stručnoj službi Skupštine, predstavnici Policije, Vlade, Tužiteljstva, Pravosudnog povjerenstva i Centra za mentalno zdravlje Brčkog, te Institucije ombudsmana za ljudska prava, predstavnici civilnog sektora, kao i Vijeća mladeži i nacionalnih manjina Distrikta.

federalna.ba/Fena

16 dana aktivizma Brčko
Brčko Skupština Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Izborna komisija
0 16.02.2024 21:24
Brčko distrikt BiH Brčko maturanti
0 14.02.2024 19:08
Brčko Brčko distrikt BiH mamograf
0 14.02.2024 17:06
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko ljekari liječnici
0 12.02.2024 22:49
korupcija zapošljavanje Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 11.02.2024 09:55
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko najniža plata najniža plaća minimalac
0 07.02.2024 22:40