Zemljotres na Tajvanu: Devet poginulih, 70 rudara zatrpano

Najmanje devet osoba je poginulo i više od 900 je povrijeđeno u snažnom zemljotresu koji je danas pogodio Tajvan, novi je bilans vatrogasne službe. Sve žrtve su stradale u okrugu Hualien, nedaleko od epicentra zemljotresa na istoku ostrva. Tri osobe su poginule na pješačkoj stazi u nacionalnom parku Taroko, a četvrta u tunelu. Ne navode se detalji o ostalim žrtvama.

Povrijeđeno je više od 900 osoba, a neki su zarobljeni u zgradama i tunelima širom grada, saopštila je vatrogasna služba. Više zgrada u Hualienu se urušilo.

Sedamdeset rudara ostalo zatrpano u rudnicima uglja 

Sedamdeset rudara ostalo je zatrpano u dva rudnika uglja na Tajvanu nakon snažnog zemljotresa.

U jednom rudniku ih ima 64, a u drugom šestoro, saopštili su vatrogasci.

Zemljotres i naknadni potresi izazvali su i 24 klizišta i oštećenja na 35 puteva, mostova i tunela.

Vlasti su izgubile kontant sa 50 ljudi koji su minibusom prolazili kroz nacionalni park Taroko jer su prekinute mobilne komunikacije.

Zemljotres je bio pod morem, magnitude 7,4, i zabilježen je oko ponoći, podaci su američke seizmološke službe (USGS).

Japanska meteorološka služba je saopštila da je potres bio magnitude 7,5, a tajvanski meteorolozi su procijenili da je magnituda bila 7,2.

Upozorenja na cunami bila su na snazi na Tajvanu, na Filipinima i u Japanu. Opasnost od cunamija je prošla ali je stanovništvo na oprezu zbog mogućih naknadnih potresa.

Agencije javljaju da je zemljotres bio najsnažniji potres zabeležen na Tajvanu u poslednjih 25 godina.

Osim na ostrvu Tajvan, upozorenja na cunami izdata su i u kontinentalnoj Kini i okolnim zemljama.

Kineski centar za upozorenje na cunami izdao je crveno upozorenje, što je najviši nivo četverostepenog sistema upozorenja.

USGS je objavio da je drugi zemljotres magnitude 6,4 stepena zabilježen u roku od 20 minuta nakon prvog zemljotresa, 11 kilometara sjeveroistočno od Hualiena, na dubini od 12,6 kilometara.

Prema podacima USGS-a, zabilježeno je još 16 potresa magnitude od 4,7 do 5,7 stepeni.

Tajvanska čelnica Tsai Ing-wen izrazila je zabrinutost zbog štete uzrokovane zemljotresom i dala instrukcije vojsci da podrži napore spašavanja u Hualienu i drugim regijama.

Japanska meteorološka agencija (JMA) izdala je upozorenje na cunami koji bi mogao dostići visinu od tri metra za ostrva Okinawa i Miyako na jugozapadu Japana.

Institut za vulkanologiju i seizmologiju Filipina (Phivolcs) upozorio je da bi obalna područja trebala biti evakuisana zbog opasnosti od cunamija.

federalna.ba/agencije
Tajvan zemljotres zgrade poginuli