Zemlje G7 poručuju da Izrael mora poštovati međunarodno pravo i humano tretirati Palestince
(Izvor: Reuters)

Zemlje G7 poručuju da Izrael mora poštovati međunarodno pravo i humano tretirati Palestince

Zemlje grupe G7 poručile su u petak da Izrael mora poštovati međunarodno pravo i humano tretirati Palestince.

"Izrael mora djelovati u skladu s obavezama prema međunarodnom pravu i tretirati ljude na human i dostojanstven način te treba temeljito i transparentno istražiti vjerodostojne optužbe o zločinima i osigurati odgovornost za bilo kakve zloupotrebe ili kršenja prava", naveli su u zajedničkom saopćenju ministri vanjskih poslova zemalja G7.

G7 je međuvladin politički i ekonomski forum koji se sastoji od Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te Evropske unije (EU) kao neslužbene članice.

Ponavljajući protivljenje planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, za koju su kazali da bi imala katastrofalne posljedice po civilno stanovništvo, uputili su poziv da se zaštite civili u Gazi i riješe njihove humanitarne potrebe.

"Duboko smo zabrinuti zbog internog raseljavanja unutar Gaze i rizika od prisilnog raseljavanja iz Gaze", dodali su.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 34.012.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

federalna.ba/AA

G7 Izrael