videoprilog Matiasa Zečevića (Federacija danas)

Željko Paradžik treba pomoć da se izliječi od lajmske bolesti

U svibnju se na poseban način diže svijest o lajmskoj bolesti, odnosno lajmskoj boreliozi. Bolest je to uzrokovana bakterijom boreliom, a prenosi se ugrizom infekcijskog krpelja. U našoj zemlji nije velik broj dijagnosticiranih, stoga za oboljele nema ni adekvatnog liječenja, pa pomoć moraju tražiti u drugim zemljama.

Željko Paradžik iz Pruda kod Odžaka bolestan je već 15 godina, no tek prošle godine, nakon potpune paralize, u Osijeku mu je dijagnosticirana lajmska bolest. Bolest je to o kojoj se u BiH malo zna, pa je pomoć morao tražiti u drugim europskim zemljama.

„Lajmska bolest ili lajmska borelioza je multisistemska bolest koju prenosi zaraženi krpelj. Najčešće se radi o bakteriji borellia burgerfoli, više vrsta bakterija. Uz samu bakteriju moguća je i koinfekcija“, objašnjava on.

Mnoštvo je simptoma koje izaziva ova bolest, no bol koju sa sobom donosi često zna biti ne izdrživa, govori nam Paradžik: „Intenzivni bolovi od 0-24, mišićna slabost i otjecanje svih zglobova. Kad otvorite oči, imate takav nalet boli, kao da vas slamaju“.

On koristi veliki broj lijekova, no oni ne pomažu kod ove bolesti, nego samo ublažavaju simptome. Ipak, dođe dan kada ni silne tablete ne djeluju, pa mu članovi obitelji moraju pomogati oko osnovnih stvari.

„Ja konzumiram 30 tableta dnevno i to me donekle učini funkcionalnim. Najgore mi je kada me mama mora kupati sa mojih 36 godina“.

Željko Paradžik je pronašao način za izlječenje, ali to iziskuje dosta novca - potrebno je da ide u Njemačku, a to košta oko 50 tisuća KM. Pokrenuta je i akcija prikupljanja novca.

„Postoje inovativne metode koje su isto izuzetno skupe, ali ja sam se odlučio na neki minumum jer mi je zaista teško palo da pribjegnem nekoj akciji“, dodaje Paradžik.

Na koncu je ostalo samo pozvati sve da pridonesu ovoj akciji kako bi Željko u Njemačkoj pobijedio svoju bolest i nastavio normalno živjeti. Pokažimo i ovoga puta svoje veliko srce.

lajmska bolest apel apel za pomoć
Josep Borell apel Palestinci glad
0 06.05.2024 09:54
apel Generalna skupština UN-a Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.04.2024 10:17
pomozi.ba apel epilepsija operacija
0 15.02.2024 08:34
pomozi.ba apel za pomoć
0 30.01.2024 08:53