Zelensky: Rusija traži izgovore za eskalaciju tenzija
(Izvor: Arhiva)

Zelensky: Rusija traži izgovore za eskalaciju tenzija

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky rekao je u ponedjeljak da Rusija traži izgovore za povećanje tenzija pod krinkom zaštite ruskih građana, nastavljajući izdavati pasoše stanovništvu na, kako je kazao, "privremeno okupiranim teritorijama" Ukrajine.

Zelensky se u Kijevu sastao s delegacijom američkih senatora među kojima su Amy Klobuchar, Robert Portman, Chris Murphy, Jeanne Shaheen, Richard Blumenthal i Roger Wicker, navodi se u saopštenju ukrajinskog Predsjedništva.

​​​​Tokom sastanka je zahvalio američkom Kongresu na solidarnosti s ukrajinskim narodom budući da se njegova zemlja suočava sa sigurnosnim izazovima.

Informišući delegaciju o sigurnosnoj situaciji na granicama Ukrajine, Zelensky je istakao potrebu pripreme preventivnog paketa sankcija Rusiji.

Američki senatori su takođe izrazili podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, ističući da zemlja ima pravo da samostalno bira načine da osigura sopstvenu bezbjednost.

Rusija, Ukrajina i NATO pojačali su vojne vježbe posljednjih sedmica, dok je Kijev otvoreno optužio Moskvu za planiranje invazije.

Ruske snage ušle su na poluostrvo Krim u februaru 2014. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin je sljedećeg mjeseca formalno podijelio region na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije.

Türkiye i SAD, kao i Generalna skupština UN-a, smatraju da je aneksija nezakonita.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u borbama između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista u regionu Donbasa, na istoku Ukrajine, od 2014. godine ubijeno je više od 13.000 ljudi.

federalna.ba/AA

Volodimir Zelensky Rusija Ukrajina
Dmitro Kuleba SAD Ukrajina
0 15.05.2022 14:58
Volodimir Zelenski Eurovizija Ukrajina
0 15.05.2022 09:47
Evrovizija Eurosong Ukrajina
0 15.05.2022 01:12
Ukrajina Harkiv
0 14.05.2022 20:25