Zelenski: Ukrajinsko nebo 'ne može biti zaštićeno retorikom'
(Izvor: EPA-EFE/Piotr Nowak)

Zelenski: Ukrajinsko nebo 'ne može biti zaštićeno retorikom'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je iranski napad dronovima i projektilima na Izrael i kazao da je njegovoj zemlji potrebna pomoć njenih saveznika da se odbrani od prijetnje iz zraka, baš kao što je to učinio Izrael.

Zelenski je ponovo pozvao američki Kongres da odobri vitalni paket pomoći koji je mjesecima blokiran političkim prepirkama. Ukrajinske snage suočavaju se s novim napadima ruskih snaga na istoku i svakodnevnim napadima na gradove i infrastrukturu ruskih projektila i dronova.

Pišući na platformi društvenih mreža X, Zelenski je naveo: "Akcije Irana prijete kompletnoj regiji i svijetu, kao što djelovanje Rusije prijeti širem sukobu, a očigledna saradnja između dva režima u širenju terora mora se suočiti s odlučnim i jedinstvenim odgovorom svijeta."

Govoreći nakon toga u svom noćnom video obraćanju, predsjednik je kazao kako je svijet uvidio da “Izrael nije sam u svojoj odbrani - prijetnje na nebu također su uništili njegovi saveznici”.

- A kada Ukrajina kaže da saveznici ne mogu zatvoriti oči na ruske napade raketama i bespilotnim letjelicama, to znači da je potrebno djelovati i odlučno i snažno - rekao je.

Ukrajinsko nebo, navodi on „ne može biti zaštićeno retorikom”.

- A činjenica da mi u Ukrajini čekamo mjesecima na vitalni paket podrške - činjenica da još čekamo glasanje u Kongresu - svjedoči o tome da i pouzdanje terorista mjesecima raste. Nema više vremena za gubljenje – navodi on.

Mike Johnson, predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa, kazao je u nedjelju da će pokušati osigurati usvajanje pomoći Izraelu ove sedmice nakon iranskog napada, ali nije naveo da li će zakon uključivati pomoć Ukrajini i drugim saveznicima.

Iran je isporučio na hiljade bespilotnih letjelica Shahed kamikaze Rusiji tokom njene invazije na Ukrajinu pokrenute u februaru 2022. One su korištene za iscrpljivanje ukrajinske protuzračne odbrane i napade na infrastrukturu daleko od linija fronta.

Zelenski mjesecima poziva zapadne saveznike Ukrajine, posebno Sjedinjene Države, da pribave „političku volju“ da obezbijede protuzračnu odbranu i oružje koje je Ukrajini potrebno.

Zelenski je kazao u subotu da će Njemačka isporučiti ukrajinski sistem protuzračne odbrane Patriot i rakete protuzračne odbrane u "kritičnom trenutku".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, govoreći u nedjelju na nacionalnoj televiziji, kazao je da se pregovori nastavljaju o obezbjeđivanju više sistema Patriot, ali je izrazio izvjestan stepen frustracije zbog sporosti njihove dostave.

- Uz svo dužno poštovanje i zahvalnost Sjedinjenim Državama, vjerujete li da američka vojska nema ni jednu rezervnu bateriju Patriot koju može prebaciti u Ukrajinu? - upitao je on, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Volodmir Zelenski Ukrajina