Zelenski: Ukrajina pogodila više od 30 ruskih naftnih postrojenja

Zelenski: Ukrajina pogodila više od 30 ruskih naftnih postrojenja

Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da je Ukrajina pogodila više od 30 ruskih postrojenja za preradu i skladištenje nafte.

Ukrajinska vojska ove je godine pojačala napade na rusku naftnu infrastrukturu, nastojeći poremetiti snabdijevanje ruske vojske naftom i ograničiti prihode Moskve za finansiranje rata protiv Ukrajine.

- Pogođeno je više od 30 rafinerija nafte, terminala i naftnih skladišta terorističke države - poručio je Zelenski službenicima Centra za specijalne operacije “A” Službe državne sigurnosti (SBU) koji su učestvovali u napadima.

Nije pružio nikakve dodatne detalje niti je dao vremenski period. Video snimak njegovog obraćanja podijeljen je na njegovom postu na društvenoj mreži X.

Ukrajina je za udare koristila svoje dronove dugog dometa, koje su razvili i vojna obavještajna služba i SBU.

- Za dronove SBU udaljenost od 1.500 kilometara više nije problem - kazao je Zelenski, očigledno misleći na udar od 9. maja kada je pogođena velika fabrika za preradu nafte u regiji Baškirije.

U najnovijem napadu 21. juna, dronovi su pogodili četiri rafinerije, uključujući rafineriju Ilski, jednog od glavnih proizvođača goriva na jugu Rusije, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija