Zelenski: U toku pregovori o spašavanju boraca iz čeličane Azovstalj

Zelenski: U toku pregovori o spašavanju boraca iz čeličane Azovstalj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su u toku diplomatski pokušaji da se spase preostali ukrajinski borci iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, koja je njihovo posljednje uporište.

Borci su obećali da se neće predati, a ukrajinski zvaničnici se plaše da će ruske snage upasti u čeličanu do 9. maja, kada Rusija obilježava Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Juče je iz čeličane evakuisano 50 civila, a na desetine ih je ostalo u podzemnim bunkerima, gdje su se sklonili prije više od dva mjeseca, prenosi Glas Amerike.

Zelenski je, u obraćanju naciji, rekao da Ukrajina radi na diplomatskom planu kako bi spasila borce iz čeličane. Nije, međutim, poznato koliko ih je tamo ostalo.

"Uticajni posrednici, uticajne države rade na tome", rekao je Zelenski, bez navođenja detalja.

Pregovori, kojima posreduju UN, počeli su prošlog vikenda i rezultirali evakuacijom više od 150 civila koji su bili u podzemnim bunkerima čeličane Azovstalj.

Međutim, evakuacija ide sporije nego što se očekivalo, jer borbe ne prestaju.

Ukrajinski zvaničnici optužuju Moskvu da krši dogovor i ne prekida vatru.

Rusija je potvrdila da će se "humanitarna operacija u Azovstalju nastaviti 7. maja".

Gradonačelnik Marijupolja je procijenio da je u bunkerima bilo ukupno oko 200 ljudi, ali nije poznato koliko ih je tačno sada ostalo.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Oleksi Arestovič kazao je da Rusija pokušava da završi borbu za Marijupolj do Dana pobjede.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pobjedu u Marijupolju proglasio još 21. aprila i tada je pozvao ukrajinske borce u Azovstalju da se predaju. Oni su to odbili, a Rusija je nastavila napade na posljednje uporište ukrajinske vojske.

Marijupolj je važan za Rusiju jer povezuje Krim, koji je Moskva anektirala 2014. i dijelove istočne Ukrajine koje kontrolišu proruski separatisti.

federalna.ba/Beta

Volodimir Zelenski pregovori
Ben Stiller Volodimir Zelenski Ukrajina
0 21.06.2022 07:35
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija Afrika
0 20.06.2022 21:33
Dimitrij Peskov Ukrajina Rusija pregovori
0 18.06.2022 09:47
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija vize
0 17.06.2022 22:33
Volodimir Zelenski Ukrajina EU kandidatski status
0 16.06.2022 21:30