Zelenski smijenio nekoliko svojih pomoćnika i savjetnika

Zelenski smijenio nekoliko svojih pomoćnika i savjetnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je danas svog dugogodišnjeg pomoćnika i nekoliko savjetnika u nastavku rekonstrukcije rukovodstva države, u vrijeme kada Rusija nastavlja i pojačava napade na tu zemlju.

Zelenski je otpustio Serhija Šerifa sa mjesta prvog pomoćnika, na kome je bio od 2019. godine. Ukrajinski predsjednik takođe je smijenio tri savjetnika i dva predstavnika predsjednika koji nadziru aktivnosti dobrovoljaca i prava vojnika.

Za sada nije dato nikakvo objašnjenje za najnovije promjene u opsežnoj promjeni osoblja izvedenoj posljednjih mjeseci. Tu se uključuje i otpuštanje u utorak Oleksija Danilova koji je radio kao sekretar u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu, kao i smjena Valerija Zalužnjog, šefa oružanih snaga koja je izvršena 8. februara. Zalužnji je potom imenovan za ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji ranije ovog mjeseca.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su danas da je tokom noći Rusija lansirala 13 Shahed dronova, od kojih je devet oboreno, i da je ispalila četiri rakete u istočnu Ukrajinu.

Rusija je u posljednja 24 časa uputila na Ukrajinu 38 raketa i izvela 75 vazdušnih udara i 98 napada iz višecjevnih raketnih bacača, saopštile su ukrajinske oružane snage preko društvenih mreža.

Dvije osobe su poginule i jedna je ranjena u ruskom granatiranju djelimično okupirane ukrajinske provincije Donjeck, rekao je danas regionalni guverner Vadim Filaškin. Ukrajinska energetska kompanija Centrenergo saopštila je danas da je termocentrala Zmijev, jedna od najvećih u istočnoj oblasti Harkov, potpuno uništena u prošlonedjeljnom ruskom granatiranju. I dalje su na snazi restrikcije struje za oko 120.000 stanovnika te oblasti, gdje je 700.000 ostalo bez struje kada je centrala pogođena 22. marta.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu posljednjih dana izazivajući znatnu štetu u više oblasti.

federalna.ba/Beta

Volodimir Zelenski Ukrajina
Španija Ukrajina pomoć tenkovi
0 21.05.2024 08:31
Volodymyr Zelensky Ukrajina
0 20.05.2024 12:56
Ukrajina oborila dronove
0 20.05.2024 09:32
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39